Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τα αντισυλληπτικά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαρία: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα; Έχω πολυκυστικές ωοθήκες, είμαι 20 χρόνων και παίρνω δύο χρόνια τα χάπια και θα τα παίρνω προφανώς για χρόνια. Ισχύει αυτό το ενδεχόμενο; Ανησυχώ πολύ. Σας ευχαριστώ.

Αγαπητή Μαρία,

Η λήψη της αντισυλληπτικής θεραπείας πρέπει να γίνεται πάντα υπό τη συστηματική παρακολούθηση και τις οδηγίες του γυναικολόγου και αφού έχει προηγηθεί ο απαραίτητος κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, κυρίως για να αποφευχθούν παρενέργειες και επιπλοκές θρομβοφιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η χορήγηση γίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως στη δική σας περίπτωση, προστατεύεται η γονιμότητα και δεν έχετε κανέναν λόγο ανησυχίας, αρκεί να ακολουθείτε πιστά τις ιατρικές οδηγίες για τα διαστήματα λήψης και τα διαστήματα διακοπής της.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης