Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Να προχωρήσω σε μείωση εμβρύων;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αθηνά: Γεια σας και χρόνια πολλά. Θα ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ κάποια πράγματα. Είμαι έγκυος στην 10η εβδομάδα και περιμένω τρίδυμα. Λόγω προηγούμενης αποβολής πέρυσι από λοίμωξη στον έκτο μήνα, έχασα ένα κοριτσάκι. Τώρα μου ζητούν, ενώ είναι εντάξει τα έμβρυα, να κάνω μείωση εμβρύων. Πείτε μου τη γνώμη σας.

Αγαπητή Αθηνά,

Η πολύδυμη κύηση ανήκει στην κατηγορία των κυήσεων υψηλού κινδύνου, δηλαδή στις κυήσεις εκείνες, που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια επιπλοκή. Στην περίπτωση της τρίδυμης κύησης και θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που μπορεί να επιδεινωθεί με την πρόοδο της εγκυμοσύνης σας, η πιο πιθανή επιπλοκή είναι (ανάλογα με την εβδομάδα κύησης) η αποβολή ή ο πρόωρος τοκετός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση σας προτάθηκε σαν λύση προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες να διανύσετε με ασφάλεια όσο περισσότερους μήνες εγκυμοσύνης μπορείτε και να έχετε αίσια έκβαση. Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή του γυναικολόγου σας για τη μείωση του αριθμού των εμβρύων είναι η ενδεικνυόμενη από τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Υπάρχουν και μητέρες που γέννησαν τρίδυμα, τα οποία επέζησαν παρά την προωρότητά τους με τη νοσηλεία τους σε μονάδα νεογνών. Χρειάζεται βέβαια υπομονή, δύναμη και πολύ στενή παρακολούθηση, ειδικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μαιευτικό ιστορικό σας και τον τρόπο σύλληψης.

Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πλήρως για τους κινδύνους και τις επιπλοκές της τρίδυμης κύησης τόσο σε εσάς όσο και στα μωρά, όπως και για την τεχνική της μείωσης, και να αποφασίσετε στη συνέχεια την καλύτερη λύση για εσάς.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης