Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Ποια η πιθανότητα να μείνω έγκυος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νατάσα: Καλησπέρα σας και καλή χρονιά! Θα ήθελα να σας υποβάλω την εξής ερώτηση. Είμαι 18 ετών και πριν από μία εβδομάδα είχα την πρώτη μου σεξουαλική επαφή με το αγόρι μου. Διείσδυση χωρίς προφυλακτικό δεν έγινε και του έχω ζητήσει να μην τελειώνει μέσα μου. (Μόνο μία φορά τελείωσε). Πριν τη διείσδυση υπήρξε τριβή μεταξύ των γεννητικών μας οργάνων, χωρίς όμως να συμβεί ποτέ κάτι ανησυχητικό! Επειδή είμαι εντελώς άπειρη, γίνεται να με ενημερώσετε σχετικά με την πιθανότητα να μείνω έγκυος. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Αγαπητή Νατάσα,

Ξεκινώντας τη σεξουαλική σου ζωή, δεν αρκεί να είσαι συναισθηματικά ώριμη και να βρίσκεσαι με τον κατάλληλο σύντροφο. Χρειάζεται να είσαι σωστά ενημερωμένη, προκειμένου να αποφασίζεις το καλύτερο για σένα αλλά και για τους δυο σας σε δεύτερο χρόνο, όσον αφορά στο κομμάτι των σεξουαλικών επαφών σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίληψη ότι η μη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή είναι ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι λανθασμένη και πολλές φορές χάρη στον εφησυχασμό, ο σύντροφος δεν προλαβαίνει να απομακρυνθεί, με συνέπεια να εκσπερματίσει εντός του κόλπου. Πέραν του κινδύνου σύλληψης (καθώς υποθέτω πως λόγω ηλικίας μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη θα ήταν ανεπιθύμητη), υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στην περίπτωση που ο σύντροφος είναι φορέας.

Θα σε συμβούλευα να επιλέξεις έναν γυναικολόγο και να τον επισκεφτείς το συντομότερο δυνατό, ο οποίος, αφού πάρει το ιστορικό σου, θα προχωρήσει στη γυναικολογική εξέταση. Καλό θα ήταν ταυτόχρονα να κάνεις ένα τεστ Παπανικολάου και να συζητήσεις μαζί του για τις μεθόδους αντισύλληψης, τον τρόπο προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνεις προληπτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μέσα στον χρόνο να δεις πως ο γυναικολόγος είναι ο ιατρός που βρίσκεται πιο κοντά σε μία γυναίκα και η τακτική επικοινωνία μαζί του θα σου εξασφαλίσει όχι μόνο μία υπεύθυνη αλλά και χωρίς περιττά άγχη σεξουαλική ζωή.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης