«1821-2023. Από το Μεσολόγγι στη Μαριούπολη – ελληνική ωδή στην ελευθερία», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, αφιερωμένης στην έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και στον σημερινό αγώνα για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, που παραμονή της 25ης Μαρτίου, πραγματοποίησε, στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Ελλήνων από την Ουκρανία.

«Για πρώτη φορά από το 1998, στέλνω μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό για τα Χρόνια Πολλά για την μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό, όχι από την Μαριούπολη, το κέντρο των Ελλήνων της Ουκρανίας, αλλά από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρισκόμαστε αναγκαστικά, λόγω πολέμου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Προτσένκο, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων από την Ουκρανία και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο λόγος που βρισκόμαστε στην αγαπημένη Ελλάδα, φέτος δεν είναι χαρμόσυνος, φέρνει θλίψη και συλλογισμό, αφού χάσαμε την ειρήνη, χάσαμε τα σπίτια μας και το Ελληνικό Κέντρο στη Μαριούπολη, με όλα τα αρχεία και κειμήλια που είχαμε», υπογράμμισε και μας έδειξε φωτογραφίες από την έκθεση στην εκδήλωση, όπου απεικονίζεται η ελληνική μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια, το 2021 για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης.

«Βλέπετε τα παλικάρια μας, οι τσολιάδες! Όλοι είναι Ουκρανοί αστυνομικοί, που τους επιλέγαμε με το ύψος. Τις φουστανέλες και τα γιλέκα μας τα έραψαν σε εργαστήρι στο Χάρκοβο, ενώ τα τσαρούχια τα είχαν στείλει από την Ελλάδα! Όλα αυτά είναι πια παρελθόν. Η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της για μας, γνωρίζοντας καλά τι σημαίνει αγώνας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Και εμείς παλεύουμε για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, αυτός είναι ο στόχος και το όραμα όλων, Ουκρανών και Ελλήνων της Ουκρανίας», είπε η κ. Προτσένκο.

Επίσης με βίντεο χαιρέτησε την εκδήλωση από την Οδησσό, την καρδιά της ελληνικής επανάστασης του 1821, η Ελισάβετ Πολυχρονίδη-πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Οδησσού. «Τα πρώτα βήματα της εθνικής απελευθέρωσης, έγιναν στην Οδησσό, το 1814. Τα ονόματα των ηρώων από τη Φιλική Εταιρία, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Δημήτριος Υψηλάντης έχουν μπει για πάντα στην ιστορία της Ελλάδας αλλά και της Οδησσού», είπε η κ. Πολυχρονίδη, ενώ η αδελφή της, η γνωστή σοπράνο της Όπερας της Οδησσού, Αγλαΐα Πολυχρονίδη ερμήνευσε το δημοτικό τραγούδι «Ο χορός του Ζαλόγγου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το Κίεβο, η Ελληνική Ένωση Κιέβου «Ενότητα» έστειλε εντυπωσιακό βίντεο με κινούμενα σχέδια με άμμο με θέμα την ελληνική επανάσταση.

Στην εκδήλωση, έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος-εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία και ο Ουκρανός Πρόξενος Ολεξάντρ Σοσένκο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης έστειλε βίντεο με τον χαιρετισμό του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης