Τη σύλληψη και την προσωρινή κράτηση 40χρονου έλληνα ιδιοκτήτη εργοστασίου τσιγάρων στο Ντουμπάι, ο οποίος εμπλέκεται σε μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας, που εξιχνίασε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης, αποφάσισε το συμβούλιο εφετών. Ο 40χρονος παραπέμπεται με βούλευμα με άλλους 56 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και τρεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραπέμπεται να δικαστεί για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση και λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και μετά την απολογία του στον ανακριτή είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και του επιβλήθηκε το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι). Σύμφωνα με το βούλευμα, που έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση, το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να αντικατασταθεί με προσωρινή κράτηση, επειδή θεωρείται επικίνδυνος να διαπράξει το αδίκημα εκ νέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύκλωμα με τη λαθρεμπορία τσιγάρων εξαρθρώθηκε από τη δίωξη οργανωμένου εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης στα τέλη Ιανουαρίου 2016 με εφόδους σε αποθήκες, όπου φυλάσσονταν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, και σε σπίτια κατηγορουμένων. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης είχαν συλληφθεί 29 άτομα, όμως ο αριθμός των κατηγορουμένων ξεπέρασε τους 80, για να καταλήξει το δικαστικό συμβούλιο στην παραπομπή των 57, ενώ κατασχέθηκαν 750.000 πακέτα τσιγάρα. Η ζημία του δημοσίου από διαφυγόντες δασμούς υπολογίζεται για όλα τα φορτία που εισήχθησαν παράνομα και διοχετεύτηκαν στην ελληνική και στη βουλγαρική αγορά σε ποσό που προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το βούλευμα, που παραπέμπει τους κατηγορούμενους να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της λαθρεμπορίας τσιγάρων, επί εννέα μήνες αστυνομικοί είχαν μπλοκάρει τα τηλέφωνα των φερόμενων εγκεφάλων του κυκλώματος, συνθέτοντας διαδοχικά τη δράση των κατηγορούμενων λαθρεμπόρων τσιγάρων. Παράλληλα στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας βιντεοσκοπήθηκαν κινήσεις των εμπλεκομένων με μεταφορές τσιγάρων από κοντέινερ σε μικρά βαν, για να διανεμηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία. Το δίκτυο του λαθρεμπορίου ξεκινούσε από το Ντουμπάι και τη Λευκορωσία και αναφέρεται η σύνδεση νόμιμης εταιρείας παρασκευής τσιγάρων.

Η διακίνηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συντονισμό της δράσης του κυκλώματος, από την ώρα που τα τσιγάρα έφταναν στην Ελλάδα, είχαν δύο ομογενείς, οι οποίοι στο βούλευμα χαρακτηρίζονται «αρχηγοί» και παραπέμπονται και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Οι μεγαλύτερες ποσότητες έφτασαν στον Πειραιά και από εκεί με φορτηγά κατέληγαν σε αποθήκη του Ασπρόπυργου Αττικής. Από εκεί διανέμονταν σε μικρότερα βαν και κατέληγαν μεγάλες ποσότητες στη Θεσσαλονίκη και άλλες στο δίκτυο της «λιανικής» στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Από τις αποθήκες της Θεσσαλονίκης, μία που βρέθηκε στο Δερβένι και μία που εκτιμάται ότι λειτουργούσε στο Λάκκωμα, τα τσιγάρα διανέμονταν σε μικρότερους λαθρεμπόρους στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία και σε άλλους στη Βουλγαρία, όπου διοχετεύονταν μέσα από τα περάσματα των συνόρων. Στη δικογραφία από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων καταγράφηκαν 198 περιπτώσεις διακίνησης ποσοτήτων 50 – 80 χαρτοκιβωτίων τη φορά. Σκοπός της διάσπασης των φορτίων σε μικρότερα φορτηγά ήταν ο περιορισμός της απώλειας κερδών σε περίπτωση σύλληψης κάποιου από τους εμπόρους που τα μετέφεραν.

Μεταξύ των λαθρεμπόρων παραπέμπονται σε δίκη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με την έννοια της παροχής πληροφοριών και τρεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το βούλευμα οι ένστολοι ήταν αυτοί οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες στα μέλη του κυκλώματος για τις «ταυτότητες» αυτοκινήτων που εντοπίζονταν από τους κακοποιούς σε περιοχές της πρωτεύουσας, όπου γίνονταν η διακίνηση. Συγκεκριμένα κατηγορούνται ότι ζητούσαν πληροφορίες για τις πινακίδες των αυτοκινήτων από το on line σύστημα της αστυνομίας και διαπίστωναν πως επρόκειτο για συμβατικά (πολιτικά) αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ., ενημερώνοντας τους λαθρεμπόρους ότι παρακολουθούνται από τις διωκτικές αρχές.

Πηγή:  εφημερίδα «Μακεδονία»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης