Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Σοβαρές καταγγελίες για τον θάνατο του 3χρονου κοριτσιού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά από έντεκα ημέρες και νύχτες χωρίς διάγνωση στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον δικηγόρο της οικογένειας, Νίκο Διαλυνά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το 2022, όταν ένα παιδάκι τριών ετών νοσηλεύεται σε ένα μεγάλο νοσοκομείο επί δέκα ημέρες και παραμένει χωρίς διάγνωση, αυτό μόνο ανησυχία προκαλεί και τίποτε άλλο. Όλα αυτά θα διερευνηθούν», ανέφερε ο Νίκος Διαλυνάς.

Σύμφωνα με τον κ. Διαλυνά, το κοριτσάκι είχε πρήξιμο στον αριστερό αστράγαλο και πονούσε το χέρι του. Το βράδυ ανέβασε πυρετό και μεταφέρθηκε στο Παπαγεωργίου στις 19 Απριλίου. Για τις επόμενες 11 ημέρες, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 30 Απριλίου, οπότε και κατέληξε στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου, δεν είχε βγει καμία διάγνωση.

Όταν ο κ. Διαλυνάς προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις, επισήμανε ότι δεν είχε παραδοθεί ακόμα το ενημερωτικό σημείωμα από το πρώτο νοσοκομείο για την πορεία νοσηλείας του παιδιού στην ιατροδικαστή. Παράλληλα, υπογράμμισε: «Όσον αφορά στη νοσηλεία του παιδιού, υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις. Το παιδί το είχαν αναλάβει οι ειδικευόμενοι, ενώ αναφέρθηκε ότι καθυστέρησαν να του κάνουν εξετάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ανέφερε ότι σχετικά με την έρευνα για τα ακριβή αίτια του θανάτου, αυτά θα διερευνηθούν στο μέγιστο, σημειώνοντας πως θα αναγκαστεί να ζητήσει μέσω Εισαγγελίας τον ιατρικό φάκελο από το νοσοκομείο.

Ο Νίκος Διαλυνάς στη «Ζούγκλα»

Η «Ζούγκλα» ήρθε σε επικοινωνία με τον δικηγόρο Νίκο Διαλυνά. Ο κ. Διαλυνάς μεταξύ άλλων επανέλαβε όλα τα παραπάνω, ωστόσο έδωσε και επιπλέον απαντήσεις αναφορικά με το αν υπάρχουν ευθύνες.

 

 

Τι είπε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ιπποκρατείου Νοσοκομείου

 

Ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Iπποκρατείου, Γιώργος Δόντσιος, σε δηλώσεις του υποστήριξε: «Το κοριτσάκι προσήλθε διασωληνωμένο το Σάββατο, σε εμάς παρέμεινε δύο ώρες. Η αιτία θανάτου αναφέρεται ανακοπή. Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και όλες οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε να αναταχθεί, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό και τελικά κατέληξε».

Και συμπλήρωσε: «Παρέμεινε δύο ώρες στη Μονάδα Εντατικής του νοσοκομείου και μετά την ανακοπή έγιναν όλες οι προσπάθειες, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Το παιδάκι βρίσκεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία ώστε να μπορέσουν να εξαχθούν τα συμπεράσματα που πρέπει».

Η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας

Από την πλευρά της, η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας Κατερίνα Αποστολίδου, μιλώντας στο Μega επανέλαβε όλα όσα είπε ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς. Αποκάλυψε, όμως, ότι το 3χρονο κορίτσι το εξέτασε και ορθοπαιδικός αλλά δεν βρήκε κάτι, και το παιδί εισήχθη στην Παιδιατρική, ενώ στην πορεία της νοσηλείας εμφάνισε ένα εξάνθημα. «Δεν πήρε ποτέ εξιτήριο το παιδί, προς τις τελευταίες μέρες άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία, και γι’ αυτό μετά έγινε η διακομιδή στο Ιπποκράτειο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο το 3χρονο κορίτσι, η κυρία Αποστολίδου τόνισε πως «ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς, στο νοσοκομείο γινόταν μια διερεύνηση η οποία δεν ολοκληρώθηκε». «Δυστυχώς, ακόμα η νεκροτομή δεν μας διαφώτισε», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι τα ευρήματα της νεκροτομής ήταν το πνευμονικό οίδημα και το οίδημα στον εγκέφαλο. 

«Τα οιδήματα όμως είναι αποτέλεσμα κάποιας αιτίας. Δεν βρήκαμε κάποια αιτία νεκροτομικά», σημείωσε η κ. Αποστολίδου και επισήμανε πως ακόμα δεν έχει παραλάβει τον ιατρικό φάκελο του κοριτσιού ώστε να διαπιστώσει ποιες εξετάσεις έγιναν και ποια ήταν η πορεία του παιδιού μέσα στο νοσοκομείο…

Σε άλλο σημείο είπε «περιμένουμε κι εμείς τα εργαστηριακά αποτελέσματα». «Έχουν ληφθεί δείγματα για ιστολογικές, βιοχημικές και τοξικολογικές εξετάσεις, τα οποία θα καθυστερήσουν, αλλά ελπίζουμε να έχουμε μια απάντηση», συμπλήρωσε.

Νίκος Καπραβέλος: Εξετάζεται το ενδεχόμενο αρτηρίτιδας ή νόσου Καβασάκι

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι στην καριέρα του έχει βρεθεί πολλές φορές στη στενάχωρη θέση να ζητήσει τη βοήθεια της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας για να βγάλει και ο ίδιος άκρη.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση υποστήριξε ότι τα συμπτώματα του πρηξίματος στα πόδια και του πυρετού με τα οποία εισήχθη στο νοσοκομείο το παιδί οδηγούν σε διαφορική διάγνωση πολλών ασθενειών, έγιναν πολλές εξετάσεις από τους συναδέλφους του, αλλά εκ των γεγονότων φαίνεται πως δεν κατάφεραν να βγάλουν μια συγκεκριμένη διάγνωση, ενώ ούτε η ιατροδικαστική υπηρεσία βρήκε κάτι συγκεκριμένο.

Οι δηλώσεις της οικογένειας

«Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη» είναι τα λόγια της μητέρας του τρίχρονου κοριτσιού. «Τι ήταν αυτό; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι πραγματικά έγινε, τίποτα. Γι’ αυτό κινηθήκαμε νομικά, ώστε να μάθουμε την αλήθεια», λέει στο ThessToday.gr η μητέρα του αδικοχαμένου κοριτσιού, εκφράζοντας παράλληλα ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κόσμο για το κύμα συμπαράστασης που δέχεται τις τελευταίες ώρες.

«Θα ζητηθούν ευθύνες. Δεν ξέρουμε τίποτα ακόμη. Το θέμα, όμως, δεν θα σταματήσει εδώ» ξεσπά η γιαγιά της μικρής στο ThessToday.gr και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που έγινε και γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ οι γιατροί, λόγω Πάσχα».

Η παρέμβαση Πλεύρη 

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διέταξε έρευνα για τον θάνατο της τρίχρονης και για τις συνθήκες νοσηλείας της στο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Tο Εθνικό Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει και παραπαίει

Η επέλαση της πανδημίας τα τελευταία τρία χρόνια μάς απέδειξε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει και παραπαίει, αφού δεν βρέθηκε ποτέ στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων. Με μερικά ψιλά… ζωντανεύει, πηγαίνει πέρα-δώθε να προλάβει την κατάρρευση, κινείται με αστάθεια και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να κινηθεί ή να διατηρήσει την ισορροπία του. Τα μεγαλύτερα ή και καλύτερα μυαλά βλέποντας τη μεγάλη εικόνα το παίρνουν απόφαση και μεταναστεύουν για ένα καλύτερο σήμερα και όχι αύριο, όπως θέλει το λαϊκό αίσθημα.  

Και τι μένει πίσω; Μένουν κάποιοι καθηγητές που βρίσκονται στη δύση τους και ίσως «αγρόν αγοράζουν». Μένουν και χιλιάδες ειδικευόμενοι που προσπαθούν, ελλείψει πολλών γνώσεων και πείρας, να βγάλουν τα σπασμένα. Μένουν και χιλιάδες ασθενείς, στους οποίους δεν παρέχεται πάντα η πρόνοια που τους αξίζει, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συχνά-πυκνά ανεξήγητα και κατά κοινή ομολογία τραγικά περιστατικά.

Στο χάος συντελούν και οι κατόπιν εορτής διαγνώσεις στα τηλεπαράθυρα. Οι μεν εξετάζουν την περίπτωση το παιδί να είχε αγγειίτιδα και οι δε αρτηρίτιδα ή νόσο Καβασάκι.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης