Δόθηκε μικρή παράταση  για τον καθαρισμό των οικοπέδων ως μέτρο αποφυγής για πρόκληση φωτιάς εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου. Η παράταση, ήταν επιβεβλημένη σύμφωνα με τη δήμαρχο Πικερμίου, Δήμητρα Τσέβα – Μήλα, η οποία μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» δήλωσε ότι οι υπάλληλοι δουλεύουν ακατάπαυστα με μικρό χρονικό περιθώριο και χρειαζόταν αυτή η μικρή ανάσα παράτασης.

«Έχουμε πάρα πολλά οικόπεδα με πράσινο, με αποτέλεσμα μετά την επιβολή των προστίμων και τη νομοθεσία που επιβάλλει να είναι καθαρά ο κόσμος έχει πάθει πανικό. Αποψιλώνει ολοσχερώς το οικόπεδο που έχει στο βουνό και φέρνει όλο το υλικό κοντά στη θάλασσα» δήλωσε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Πικερμίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια εκτιμά ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να δοθεί και άλλη παράταση καθώς τρεις μήνες μόνο δεν φτάνουν σε μια περιοχή που είναι γεμάτη πράσινο.

«Ο κόσμος καθαρίζει συνεχώς, αλλά είναι τόση μεγάλη ακτίνα που είναι αδύνατον όλα να είναι σε σωστούς χρόνους» πρόσθεσε η κα Τσέβα – Μήλα προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι ξέχασαν τι έγινε στο Μάτι. «Έπρεπε να γίνει πιεστικό το θέμα για να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών», πρόσθεσε η δήμαρχος Πικερμίου.

Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων με τον τίτλο Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr), οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

α) Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα ξερά φύλλα, καθώς επίσης και την απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών.

β)Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος.

γ)Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων εύφλεκτων  υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.

δ)Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Η μη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης επισύρει ποινή φυλάκισης ως δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο που φτάνει ως τις 54.000 ευρώ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης