Ο Γιόνας Γκριμχέντεν, αξιωματούχος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, φέρεται να έχει αιτηθεί την αναστολή των επιχειρήσεων του Οργανισμού στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για συστηματικές και παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. 

O Γκριμχέντεν εκδίδει εμπιστευτικές τριμηνιαίες εκθέσεις για τα όσα επικρατούν στα σύνορα της ΕΕ, δίνοντας βάση στις καταχρηστικές συμπεριφορές σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία. Στην έκθεση που αφορούσε την Ελλάδα σχετικά με τα δύο τελευταία τρίμηνα, έγραψε ότι είχε συγκεντρώσει συνεχείς «αξιόπιστες αναφορές» ότι οι ελληνικές αρχές διώχνουν συστηματικά μετανάστες τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα, που τους απαγορεύουν την πρόσβαση στην προστασία, διαχωρίζουν τα παιδιά από τους γονείς τους και αντιμετωπίζουν τους μετανάστες με «εξευτελιστικό» τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισχυρισμοί ώθησαν τον αξιωματικό να συστήσει την αναστολή της επιχείρησης, αφού εξέδωσε τρεις κλιμακούμενες «γνώμες», τεκμηριώνοντας λεπτομερώς τα ευρήματά του κατά τη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα έγγραφα. Η τεκμηρίωση των παράνομων πρακτικών στην Ελλάδα από τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Frontex είναι σημαντική, είπαν ειδικοί, επειδή προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό και όχι από εξωτερικές πηγές, όπως τα μέσα ενημέρωσης ή μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Βάσει των πληροφοριών που διαθέτει, ο Γκρίμχεντεν προτείνει την αναστολή των επιχειρήσεων της Frontex, καθώς η ελληνική πλευρά δεν δείχνει καμία διάθεση να προσαρμοστεί στις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι απαντάει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Το δημοσίευμα των ΝΥΤ σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Η προστασία της Ευρώπης από τις παράτυπες αφίξεις αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως κατέληξε. Ενώ, σύμφωνα με την κοινή δήλωση ΕΕ/Τουρκίας, οι ροές αυτές θα πρέπει να αποτρέπονται πριν από την αναχώρηση, τα δίκτυα λαθρεμπορίου συνεχίζουν να θέτουν, καθημερινά, ζωές σε κίνδυνο. Αυτό το μοντέλο πρέπει να σταματήσει.

Η ΕΕ επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για τη διαφύλαξη της ασφάλειας της Ευρώπης, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ παράλληλα προωθεί νόμιμες οδούς για τους επιλέξιμους αιτούντες. Συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την EUAA, τον FRA και την Frontex για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση

Όλες οι καταγγελίες διερευνώνται από την Ελλάδα και αξίζει να υπενθυμίσουμε τις ψεύτικες καταγγελίες κατά της Ελλάδας για ένα «νεκρό παιδί» στον Έβρο. Ένα περιστατικό που αναφέρθηκε αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε από τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ. Τα περιστατικά που έχουν διερευνηθεί μέχρι σήμερα δεν εντόπισαν καμία παράβαση από τις ελληνικές αρχές.

Η Ελλάδα έχει διορίσει έναν υπεύθυνο για τα θεμελιώδη δικαιώματα και έχει εγκρίνει ένα σχέδιο δράσης, με την ΕΕ, για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εκθέσεις προόδου σχετικά με την εφαρμογή έχουν διεξαχθεί και έχουν αξιολογηθεί θετικά από τον Οργανισμό στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex στη Στοκχόλμη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης