Την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες, που βρέθηκαν την Τρίτη στο Σύνταγμα στο πλαίσιο πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έλαβαν μέρος 6.500 διαδηλωτές αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες.

«Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Αύριο Πέμπτη θα κριθεί το μέλλον των μπλόκων

Μάλιστα, σήμερα στις  11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας, για τα μπλόκα, οι αγρότες και τα τρακτέρ, που διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα.

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί να αναχωρούν με τα τρακτέρ τους τμηματικά και συντεταγμένα, με βάση το σχέδιο της Αστυνομίας, ενώ όσοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με λεωφορεία αναχώρησαν χθες το βράδυ.

Επί ποδός είναι η Τροχαία Αττικής, ενώ σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αποχώρηση των τρακτέρ από το κέντρο της Αθήνας.

Το χρονικό της καθόδου των αγροτών στην Αθήνα

Οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ τους στη Λεωφόρο Αθηνών κορνάροντας, με τους περαστικούς να απαθανατίζουν την πρωτόγνωρη για την Αθήνα εικόνα με τα κινητά τους. Ο κύριος όγκος των τρακτέρ έφτασε στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην Ομόνοια.

Στην πλατεία Ομονοίας οι αγρότες έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια.

Στις 15:00 τα πρώτα τρακτέρ ανέβηκαν τη Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα.

Καθ` όλη τη διαδρομή τους, από την Εθνική Αθηνών – Λαμίας μέχρι και το Σύνταγμα, οι άνδρες της Τροχαίας προχωρούσαν σε προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας. Τα τρακτέρ και τα λεωφορεία από τη Λεωφόρο Κηφισού πέρασαν στη Λεωφόρο Αθηνών και μέσω της Αχιλλέως έφτασαν στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από εκεί ανέβηκαν αντίθετα την Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και από εκεί και πάλι αντίθετα μέσω της Πανεπιστημίου έφτασαν μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και την Αμαλίας.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο.

Λίγο μετά τις 12:00 τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κομβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από την Αλεξανδρούπολη.

Οι αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ και μετά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πήγαν στο Σύνταγμα.

Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που ήρθαν στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Δείτε φωτογραφίες από το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο: 

Τα ακινητοποιημένα τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή

«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας, ο αγώνας θα συνεχιστεί»

«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

 

 

Αγρότες φτάνουν στο Σύνταγμα και με αγροτικά αυτοκίνητα

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ στη διαδήλωση

Στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα έδωσε το παρών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα, 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκαν στη διαδήλωση εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των παραγωγών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο

 Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο αγροτικό συλλαλητήριο

H Ζωή Κωνσταντοπούλου στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

 

Δείτε εικόνα από το drone της «Ζούγκλας»

 

 

 

Μικροεπεισόδιο μπροστά από τη Βουλή

Μικρής κλίμακας ένταση έλαβε χώρα νωρίτερα μπροστά από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, ένα περιπολικό πέρασε ανάμεσα από το πλήθος προκαλώντας την αντίδραση των συγκεντρωμένων, οι οποίοι ξεκίνησαν να το χτυπούν και να αποδοκιμάζουν την ενέργεια.

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης