«Επειδή δεν έχουμε ασανσέρ ούτε ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δεν δεχόμαστε τυφλούς και άτομα με κινητικά προβλήματα για σπουδές στο Τμήμα μας». Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, αυτή ακριβώς ήταν η αιτιολογία για να αποθαρρυνθούν άτομα με αναπηρίες να υποβάλουν αιτήσεις για μετεγγραφή στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας!
Όπως αποκάλυψε με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ο προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. της Αθήνας αποφάσισε, παρά την ύπαρξη του νόμου που ορίζει τα δικαιώματα των ατόμων αυτών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (εισάγονται με ποσόστωση), να αποκλείσει από το Τμήμα του, κινητικά ανάπηρους και τυφλούς φοιτητές, με την απίθανη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν ασανσέρ και γενικά λείπουν οι κατάλληλες υποδομές για την εκπαίδευσή τους.
Αποφάσισε επί της ουσίας ότι για τις ελλείψεις σε υποδομές στο ΤΕΙ που είναι απαραίτητες για να εξυπηρετούνται οι φοιτητές με αναπηρίες, έπρεπε να την πληρώσουν οι ίδιοι οι ανάπηροι, παρότι έχουν εκ του Συντάγματος και του νόμου δικαίωμα να εγγραφούν σε αυτό.
Για απαράδεκτη και προσβλητική απόφαση έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ατόμων με Αναπηρία Ι. Βαρδακαστάνης, ζητώντας την άμεση ανάκλησή της.
Ανακλήθηκε από τον πρόεδρο
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ της Αθήνας, Δημήτριος Νίνος, δήλωσε αρχικά έκπληκτος από αυτή την ανακοίνωση, η οποία είχε μάλιστα δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ. Με πρωτοβουλία του κ. Νίνου η απόφαση ανακλήθηκε και αμέσως κατέβηκε από την ιστοσελίδα.
«Αν είχα ερωτηθεί, θα είχα εξηγήσει ότι αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τοποθέτησης 10 ασανσέρ και για άτομα με αναπηρίες που λύνουν το πρόβλημα, άρα δεν χρειαζόταν καν να τεθεί τέτοιο ζήτημα. Όσο για τους τυφλούς, προφανώς, δεν φταίνε εκείνοι αν το ΤΕΙ δεν έχει ειδικό υλικό και υπολογιστές για τη διδασκαλία τους, όμως, εάν χρειαστεί, θα το αγοράσουμε. Δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται εκ προοιμίου οι φοιτητές με αναπηρίες. Πάντως, στο Τμήμα αυτό έχουν κατατεθεί ήδη 28 αιτήσεις ατόμων με αναπηρίες και θα εξεταστούν όλες» τόνισε ο κ. Νίνος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει πράγματι την πιθανότητα άρνησης ενός Τμήματος να δεχθεί για σπουδές μια ειδική κατηγορία ατόμων, εφόσον όμως η αναπηρία αυτή εμποδίζει προφανώς την ενασχόληση του φοιτητή με το αντικείμενο σπουδών και όχι επειδή το Τμήμα έχει ελλείψεις υποδομών.
Πηγή: i-diadromi.blogspot.com