Ύστερα από 14 μήνες στη φυλακή ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί ο γνωστός σχεδιαστής και επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς. Την πόρτα της φυλακής άνοιξε με την απόφαση του το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο τον καταδίκασε μεν σε ποινή φυλάκισης 7 ετών, αλλά με αναστολή στην έφεσή του.

«Παράθυρο» προς την ελευθερία άνοιξε όμως και για την αδελφή του Λάκη Γαβαλά, Νότα που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 ετών. Και οι δύο είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εγγύηση 2.000 ευρώ ο καθένας ενώ θα πρέπει να παρουσιάζονται δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα. Το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους με τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της επιδίωξης να άρουν τις συνέπειες της αξιόποινης πράξης τους, καθώς – όπως είναι γνωστό – έχουν προσφέρει στο δημόσιο ακίνητο στην Κάντζα Αττικής που υπερκαλύπτει τις οφειλές των 17 εκατομμυρίων που έχουν.

Σε φυλάκιση 6 ετών καταδικάστηκε και ο πρώην σύζυγος της Νότας Γαβαλά, Κ. Πανουσόπουλος.

Η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή και των τριών κατηγορουμένων για το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ, ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, κατ’ εξακολούθηση. «Ήδη το ΦΠΑ οφειλόταν από προηγούμενο διάστημα, άρα το γνώριζαν και οι τρεις, ιδίως ο Κ. Πανουσόπουλος που υπήρξε υπεύθυνος για τα οικονομικά. Αλλά και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι υπήρχαν χρέη και πως η επιχείρηση δεν πήγαινε καλά» υποστήριξε κατά την πρότασή της η εισαγγελέας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί και στα τρία μέλη του Δ.Σ. της LAK Α.Ε. η ελαφρυντική περίσταση του προτέρου εντίμου βίου.

Απολογούμενος, ο Λάκης Γαβαλάς ανέφερε ότι υπεύθυνος για τα οικονομικά της επιχείρησης ήταν ο τέως γαμπρός του και συγκατηγορούμενός του, Κ. Πανουσόπουλος, εξηγώντας: «Ήμασταν και οι τρεις ενωμένοι, ο καθένας στον τομέα του. Δεν είχα τις καλύτερες σχέσεις με τα οικονομικά, άλλωστε δεν είχα δικό μου τραπεζικό λογαριασμό ούτε μπλοκ επιταγών».

Πρόσθεσε ότι η LAK Α.Ε. χτυπήθηκε από την κρίση και δεν γινόταν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας. «Δεν είχε κανένα δόλο. Σήμερα παραχωρώ ακίνητα της εταιρείας. Αυτό που ζω είναι η υπέρτατη τιμωρία. Οι συνάδελφοί μου D&G είναι με το σκάφος στη Μήλο σήμερα και εγώ είμαι εδώ…».

Η αδελφή του και επίσης κατηγορούμενη, Νότα Γαβαλά, ισχυρίστηκε ότι ούτε αυτή είχε σχέση με τα οικονομικά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν έφυγε, αλλά προσπάθησε να βρει μια λύση.

Ο πρώην σύζυγός της, Κ. Πανουσόπουλος, που ασχολήθηκε με την οικονομική διεύθυνση της επιχείρησης, είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο 2011 δεν υπήρχαν οφειλές προς το Δημόσιο. Όταν επέστρεψε από την Αμερική, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση, είδε ότι υπήρχαν καθυστέρηση στην πληρωμή ΦΠΑ και προχώρησε στους απαραίτητους διακανονισμούς. Μέχρι τότε οι σχέσεις του με τους συγκατηγορούμενούς του είχαν διαταραχθεί.

Σημειώνεται ότι τα αδέρφια Γαβαλά αναμένεται να αποφυλακιστούν την Τρίτη, καθώς αν και συγκέντρωσαν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό της εγγυοδοσίας που τους επιβλήθηκε, ωστόσο το αρμόδιο γραφείο στο Εφετείο είχε ήδη κλείσει και αναμένεται να ανοίξει εκ νέου την Τρίτη λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Έτσι, μεταφέρθηκαν και πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος