Θλίψη και σοκ προκαλούν τα στοιχεία που προκύπτουν όσον αφορά τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκαν μέσα στο 2022 και 2023, στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πάνω από 10.000 περιστατικά και καταγγελίες έγιναν το 2022 και το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 έγιναν γνωστά 10.730 περιστατικά ή καταγγελίες, με τα 9.139 να αφορούν γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς μπορούν να προστατευτούν τα θύματα

Μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 18 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα. Επίσης, στη γενική γραμματεία ισότητας με τη γραμμή SOS 15900, τα 44 συμβουλευτικά της κέντρα και τους 20 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, αλλά και στη Εθνική Γραμμή 1056 του Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».

  • ΕΛ.ΑΣ:
  • σε όλα τα Α.Τ.
  • 18 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας
  • Γ.Γ Ισότητας:
  • 44 συμβουλευτικά κέντρα
  • 20 ξενώνες φιλοξενίας

«Το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτεπάγγελτο, ακόμα και με μία απλή αναφορά ενεργοποιείται η διαδικασία να συλληφθεί ο δράστης αν υπάρχει σε εξέλιξη το αυτόφωρο. Έχουν σωθεί πολλοί συμπολίτες μας, κυρίως γυναίκες, από μία απλή καταγγελία, με μία κλήση στο 100», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Γραμμή SOS 15900 και Εθνική Γραμμή 1056

Η γραμμή SOS 15900 δίνει άλλη μία διέξοδο για βοήθεια σε γυναίκες και παιδιά που το έχουν ανάγκη. Οι 8.500 κλήσεις που δέχτηκε μόνο το 2023 μιλούν από μόνες τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 5.800 κλήσεις αφορούσαν περιστατικά που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη ή είχαν συμβεί λίγα λεπτά νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εικοσιτέσσερις ώρες το 24ωρο κάθε μέρα υπάρχει άνθρωπος ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει τις γυναίκες. Υπάρχει η δυνατότητα για άμεση πρόσβαση σε ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, καθώς και για παροχή νομικής συμβουλής από τη γραμμή 15900», δήλωσε η Γ.Γ Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα.

Οι ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα 279 μητέρες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μαζί με τα παιδιά τους.

Panic Button

Σημαντικό εργαλείο στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί το panic button, που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2023, για την ώρα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, 915 γυναίκες είχαν εγγραφεί στην εφαρμογή, ενώ 187 αυτοματοποιημένα μηνύματα από γυναίκες που κινδύνευαν, εστάλησαν στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, γίνονται δεκτές και ανώνυμες καταγγελίες και από άτομα που είναι αυτόπτες μάρτυρες τέτοιων κακοποιητικών συμπεριφορών, με αποτέλεσμα ο «ωχαδελφισμός» και το γνώριμο… «σιγά μην μπλέξουμε» να μην αποτελεί πια δικαιολογία.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης