Εκτεταμένες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο καταρροϊκός πυρετός, παρά τη χαμηλή νοσηρότητα που εμφάνισε η νόσος το φετινό χειμώνα. Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Λέσβου, Στρατής Αρώνης, εξηγεί ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην παρατεταμένη καλοκαιρία που είχαμε το φθινόπωρο και ως τα μέσα του χειμώνα.

Από την επανεμφάνιση της νόσου στις αρχές του φθινοπώρου του 2009 μέχρι τις αρχές του 2010, οπότε και σταμάτησαν τα κρούσματα, σφαγιάστηκαν 4.282 πρόβατα και 1.271 αρνιά, δηλαδή συνολικά 5.553 ζώα. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στους παραγωγούς ανέρχονται στα 485.395 ευρώ. Κάθε πρόβατο αποζημιώθηκε προς 100 ευρώ και κάθε αρνί προς 45 ευρώ. Ένα χρόνο πριν, δηλαδή την περίοδο 2008 – 2009, είχαν σφαγιαστεί 1.139 πρόβατα και 461 αρνιά που είχαν προσβληθεί από τη νόσο και για αποζημιώσεις είχαν καταβληθεί 147.800 ευρώ.
180 εστίες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη φετινή εμφάνιση της νόσου καταγράφηκαν 180 εστίες στο ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της Λέσβου. Συγκεκριμένα, οι εστίες που καταγράφηκαν από το αγροτικό κτηνιατρείο της Αγιάσου είναι 25. Στην ίδια την Αγιάσο δεν εμφανίστηκε καμιά εστία. Όμως εμφανίστηκε μία στον Πολιχνίτο και οι υπόλοιπες στην περιοχή από το Λισβόρι έως την Αχλαδερή.

Από το Αγροτικό Κτηνιατρείο του Πλωμαρίου καταγράφηκαν εννέα εστίες, από τις οποίες μία στο Πλωμάρι και οκτώ στη Γέρα. Στο Μανταμάδο, από όπου ξεκίνησε η νόσος, καταγράφηκαν 17 εστίες του καταρροϊκού πυρετού. Στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της Πέτρας καταγράφηκαν 32 εστίες, από αυτές μία ήταν στην περιοχή της Πέτρας και οι υπόλοιπες στην περιοχή της Στύψης. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η περιοχή της Καλλονής, το Αγροτικό Κτηνιατρείο της οποίας κατέγραψε 97 εστίες. Δεν εμφανίστηκαν κρούσματα της νόσου στη δυτική πλευρά της Λέσβου.

Τι θα γίνει τον Απρίλη

Η μεγάλη εξάπλωση της νόσου προβληματίζει τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής σχετικά με το τι θα γίνει από τον προσεχή Απρίλη, όταν θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και θα ανέβει η θερμοκρασία. Σε αυτήν τη φάση, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής παρακολουθεί την κινητικότητα του κουνουπιού που είναι ο ξενιστής της νόσου με μία εντομοπαγίδα που διαθέτει. Έχει όμως ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και τρεις μήνες να σταλούν άλλες δύο εντομοπαγίδες, αλλά δεν έχουν έρθει ως σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν έλθουν, όπως μας είπε ο κ. Αρώνης, θα τοποθετηθούν η μία στην περιοχή της Αχλαδερής και η άλλη στην περιοχή της Καλλονής.Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί 50 βοοειδή ως «μάρτυρες». Πρόκειται για βοοειδή που δεν είναι φορείς της νόσου αυτήν τη στιγμή, αλλά αν γίνουν θα σημαίνει ότι το κουνούπι-ξενιστής έχει ξεκινήσει και πάλι τη δράση του. Στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπάρχουν σημαντικές ποσότητες εντομοαπωθητικών, τα οποία μπορούν να τα προμηθεύονται οι κτηνοτρόφοι. Αυτή την περίοδο δε χρειάζεται να χρησιμοποιούνται τα εντομοαπωθητικά, η χρήση τους όμως θα είναι αναγκαία από τον Απρίλη κι εφόσον οι θερμοκρασίες επιτρέπουν την κινητικότητα των κουνουπιών.

Πηγή: emprosnet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης