Σχεδόν 16 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης-μαμούθ της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο και τις δαιδαλώδεις διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ για μίζες, τώρα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γαληνός Μπρης προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 64 άτομα για το πολύκροτο σκάνδαλο.

O Γαληνός Μπρης προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 64 άτομα για το πολύκροτο σκάνδαλοΜε πρότασή του που αριθμεί 2.368 σελίδες προς το Συμβούλιο Εφετών περιγράφει καρέ-καρέ τις διαδρομές της μίζας για τη σύμβαση 8002/98 της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ. Οι δωροδοκίες εκτιμάται ότι ανήλθαν τουλάχιστον σε 69.942.000 ευρώ, όση και η ζημιά που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό Δημόσιο. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από τον σημερινό εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου το 2006.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που προτείνει ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης να καθίσουν στο εδώλιο περιλαμβάνονται και 17 Γερμανοί υπήκοοι, ενώ επισημαίνεται ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης έπρεπε να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί και να ερευνηθούν οι διαδρομές του «μαύρου» χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ. Μπρης ζητεί να παραπεμφθούν:

– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία επίσης με τον νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
– μία κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Το συνολικό κόστος της επίμαχης σύμβασης εκτιμάται σε 236 δις δραχμές και κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δωροδοκηθούν κρατικοί αξιωματούχοι, με σκοπό να πάρει τη «δουλειά» η Siemens χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες του ΟΤΕ ή να προστατευτούν τα συμφέροντά του.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι τα βρήκαν με τη Siemens, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012, 11:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης