7η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας (24–27 Σεπτεμβρίου 2015)

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015, 09:01
7η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας (24–27 Σεπτεμβρίου 2015)
Όλη η Αίγινα μια μεγάλη έκθεση έργων Τέχνης γνωστών καλλιτεχνών

Σημαντικοί εικαστικοί που εμπνέονται από την Αίγινα, κεραμίστες οι οποίοι επέλεξαν το νησί ως τόπο κατοικίας και δημιουργίας, καθώς και διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ, πλαισιώνουν και φέτος το διάσημο προϊόν της Αίγινας, στην 7η Γιορτή Φιστικιού που διοργανώνεται από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Πυρήνας της εκδήλωσης είναι η εμπορική έκθεση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου του λιμανιού, όπου ο επισκέπτης θα βρει φρεσκοψημένο φιστίκι νέας σοδειάς και παράγωγα του φιστικιού, όπως γλυκό κουταλιού, παστέλια και πολλών ειδών γλυκά από φιστίκι, ποτά και καλλυντικά από έλαιο φιστικιού, κεραμικά -έργα γνωστών κεραμιστών- τυροκομικά προϊόντα Αίγινας και μυρωδικά από τη γη του νησιού, καθώς και άλλα προϊόντα που παρασκευάζονται στην Αίγινα.

Η Αίγινα ωστόσο δεν είναι μόνο η πατρίδα του νοστιμότερου φιστικιού στον κόσμο. Είναι και τόπος έμπνευσης και δημιουργίας σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, χάρη στη μακρά πολιτιστική της παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων και το λαμπερό της φως.

Οι επισκέπτες της 7ης Γιορτής Φιστικιού συνεπώς θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν:

- έκθεση φωτογραφίας του αείμνηστου Γιάννη Μαϊλλη, βραβευμένου φωτογράφου - δικηγόρου «Η Αίγινα με τον φακό του Γιάννη Μαϊλλη»
- έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου, με τίτλο «Τα καφενεία»
- έκθεση γνωστών κεραμιστών στην ψαραγορά της Αίγινας
- καθώς και έργα γνωστών ζωγράφων, γλυπτών και κεραμιστών εκτεθειμένα σε καταστήματα στα σοκάκια της Αίγινας.Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η έκθεση «Πόρτες» στον Πύργο του Μάρκελλου, όπου συμμετέχουν με έργα τους οι: Παύλος Σάμιος, Γιώργος Χατζημιχάλης, Κύριλλος Σαρρής, Κατερίνα Γιάννακα, Νεκτάριος Κοντοβράκης, Ειρήνη Βουρλούμη, Αλίνα Μάτσα,ΜατίλνταΝαχμία, Πωλ Γουόκερ, Αλέκος Σπανούδης, Μαρία Κοπανίτσα, Μάνος Ριζοδήμος, Νίκος Κασκούρας,Σίσυ Βαμβακά και Σταύρος Ιωάννου.

Η συμπλήρωση 30 χρόνων από το κλείσιμο των Φυλακών της Αίγινας από τη Μελίνα Μερκούρη αποτελεί το έναυσμα μιας εικαστικής δράσης των Κώστα Βαρώτσου, Βένιας Δημητρακοπούλου και Δανάης Στράτου, με τίτλο «Επιφυλακή», στο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ, το πρώτο κτίριο του Ιωάννη Καποδίστρια όπου στεγάστηκαν επί σειρά ετών οι Φυλακές και από το 1985 παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο. Στο πλαίσιο ωστόσο της 7ης Γιορτής Φιστικιού οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλα τα Καποδιστριακά Κτίρια και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Η τελετή έναρξης,ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Φιστίκι από σόι», το βράδυ της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου, στην Παραλία της Αίγινας, θα σημάνει το ξεκίνημα της Γιορτής, αν και τα εγκαίνια των πλειονότητας των εικαστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη.

Η αυλαία της 7ης Γιορτής Φιστικιού θα πέσει το βράδυ της Κυριακής με τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος η οποία θα παρελάσει παιανίζοντας κατά μήκος της Παραλίας.

Για την Οργανωτική Επιτροπή της 7ης Γιορτής Φιστικιού
Σίλα Αλεξίου
Τηλ. 6945 777701.


Δείτε φωτογραφίες από Γιορτές Φιστικιού προηγούμενων ετών στο νησί
:Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015, 09:17