Θα γίνει... της πατάτας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012, 00:01


Πατήστε εδώ για να κάνετε τις παραγγελίες σας

Η είδηση για τo «κίνημα της πατάτας» στην Ελλάδα έκανε ήδη τον γύρο του κόσμου. Η κοινωνία αντιδρώντας ανακαλύπτει και υλοποιεί νέες μορφές συναλλαγής μεταξύ των πολιτών ώστε να κτυπηθεί η αισχροκέρδεια, να τιθασευτούν οι τιμές των προϊόντων αλλά και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο ρόλος των διαμεσολαβητών.

Ο καταναλωτής ανήμπορος, λόγω κρίσης, να ακολουθήσει την βάναυση λογική των καρτέλ ανακαλύπτει βήμα – βήμα την άμεση και την απευθείας συναλλαγή με τον παραγωγό. Έτσι η πατάτα, το λάδι, τα δημητριακά, το ρύζι και σιγά σιγά και άλλα μη ευπαθή προϊόντα σε πρώτη φάση αλλά εγνωσμένης ποιότητας, φθάνουν στον καταναλωτή σε απίστευτα χαμηλότερες τιμές.

Η αρχή έγινε με τις πρωτοβουλίες ομάδων πολιτών όπως στην Πιερία για να συνεχιστεί σε άλλες πόλεις και δήμους σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για την συνειδητοποίηση από τους πολίτες –καταναλωτές της δυνατότητας αυτό-οργάνωσης και αυτοεξυπηρέτησης.

Παράλληλα οι παραγωγοί που εδώ και δεκαετίες καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους τον ρόλο των μεσαζόντων, ανακαλύπτουν και αυτοί μία διέξοδο από την αβάστακτη αισχροκέρδεια η οποία τους ταλαιπωρεί. Μία αισχροκέρδεια που τους καταδικάζει σε τιμές πείνας για τα προϊόντα τους που τα βλέπουν να φθάνουν στο ράφι του καταναλωτή με επαυξήσεις που ζαλίζουν.

Η zougla.gr στηρίζει και θα στηρίζει έμπρακτα αυτό το κίνημα αυτό-οργάνωσης των καταναλωτών και των παραγωγών. Βλέπουμε σε αυτήν την προσπάθεια την δυνατότητα απεγκλωβισμού της κοινωνίας από τον εφιαλτικό κύκλο του πλουτισμού των μεσαζόντων σε βάρος των παραγωγών και των πολιτών αυτής της χώρας.

Σε συνεννόηση με τους Δήμους Νευροκοπίου και Κηφισίας αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς ενώνουμε τις προσπάθειες μας με τους πρωτοπόρους αυτού του κινήματος και προχωρούμε στην οργάνωση νέων δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έτσι το επόμενο Σάββατο διοργανώνεται η διάθεση μεγάλης ποσότητας πατάτας Νευροκοπίου εδώ, στην Κάτω Κηφισιά και επί της οδού Κηφισού.Η διάθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του Δήμου Κηφισιάς μετά και από συνεννόηση με τον δήμαρχο κ. Χιωτάκη.

Οι πολίτες θα μπορούν να προβαίνουν στις παραγγελίες τους μέσω της φόρμας που παρατίθεται.

Η πληρωμή του αντιτίμου θα γίνεται την στιγμή της διάθεσης του προϊόντος.

Οι τιμές πώλησης ανά κιλό της πατάτας Νευροκοπίου έχουν καθοριστεί αναλόγως της συσκευασίας και είναι οι κάτωθι:

Συσκευασία 10 κιλών = 0,33 ευρώ.
Συσκευασία 20 κιλών = 0,32 ευρώ
Συσκευασία 30 κιλών = 0,30 ευρώ.

Λίγα λόγια για το Νευροκόπι και την περίφημη καλλιέργεια της πατάτας


Το Νευροκόπι είναι μια ιδιαίτερα όμορφη ακριτική γωνιά της χώρας μας όπου οι κάτοικοι του καταφέρνουν στο πέρασμα του χρόνου να διατηρούν την ομορφιά του τοπίου, τις παραδόσεις και την ήσυχη καθημερινή ζωή της επαρχίας.Γηγενείς Μακεδόνες, πρόσφυγες του Πόντου και της Μικρασίας δημιούργησαν ένα όμορφο κράμα και πάντρεψαν τον πολιτισμό αλλά και την καθημερινή τους κουλτούρα στην πάροδο των ετών.

Η κύρια οικονομική δραστηριότητα του Δήμου είναι ο πρωτογενής τομέας, μιας και η καλλιεργήσιμη έκταση καλύπτει περίπου το 18% της συνολικής επιφάνειας του Δήμου. Η γεωργία με τη μονοκαλλιέργεια της πατάτας και των φασολιών να ξεχωρίζουν, αφού απασχολείται το 80% του ενεργού πληθυσμού στον αγροτικό τομέα. Οι παραγόμενες πατάτες θεωρούνται οι καλύτερης ποιότητας για τον ελληνικό χώρο και διατίθενται κυρίως στην ελληνική αγορά ενώ αποτελούν προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Η καλλιέργεια πατάτας στο Νευροκόπι


Οι πρώτοι που καλλιέργησαν πατάτες στην Ευρώπη ήταν οι Ισπανοί (1454) και μετά οι Γάλλοι (1540) υπό την καθοδήγηση του περίφημου Παρμαντιέ.

Στην Ελλάδα την γνωρίσαμε στα τέλη του 18ου αιώνα μέσω Κέρκυρας με βενετσιάνικη προέλευση. Ο Καποδίστριας πράγματι, προώθησε την καλλιέργεια με την βοήθεια ενός Ιρλανδού γεωπόνου.

Η καλλιέργεια πατάτας στο λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου έχει μεγάλη παράδοση και ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Η ονομαστή γεύση της πατάτας που παράγεται στο Κ. Νευροκόπι οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, όπου λόγω του παρατεταμένου χειμώνα συντελείται μόνο μια καλλιεργητική περίοδος ανά έτος με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης.

Ταυτόχρονα, οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου που την κάνει ιδιαίτερα νόστιμη.

Ο συνδυασμός ιδιαίτερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, μακροχρόνιας εμπειρίας αλλά και παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και περιποίησης που εφαρμόζονται έχουν συντελέσει στην ποιοτική υπεροχή της πατάτας Κ. Νευροκοπίου και στην αναγνώριση της ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Με τον Κανονισμό (ΕΚ) 538/2002 της Επιτροπής της 25ης Μαρτίου 2002 η ονομασία «Πατάτα Κ. Νευροκοπίου» καταγράφηκε στο «Μητρώο προστατευομένων ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων» όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2081/92 και επομένως τυγχάνει προστασίας σε κοινοτικό επίπεδο.

Πατήστε εδώ για να κάνετε τις παραγγελίες σας

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012, 00:35