Με μία κίνηση αντιπερισπασμού επιχειρεί η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη η οποία έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» με τις καταγγελίες για παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου να… παρακάμψει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου που διενεργεί την πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της.

Λίγα 24ωρα πριν το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα ραντεβού της με την κα. Θάνου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου, η κα. Τσατάνη αναζητά… χείρα βοηθείας από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε υπενθυμίζει με νόημα στην κ. Κουτζαμάνη πως εκείνη της είχε χρεώσει τη δικογραφία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Με αναφορά που κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Θέμης Σοφός, ζητεί από την κ. Κουτζαμάνη να διατάξει κατεπείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, μετά την ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν νόμιμες οι ενέργειες όλων των προσώπων που ενεπλάκησαν στην επίμαχη υπόθεση. Όχι μόνο δηλ. οι ενέργειες της κα. Τσατάνη αλλά και της κ. Θάνου καθώς των υπολοίπων εισαγγελικών λειτουργών που πήραν στα χέρια τους τον φάκελο Βγενόπουλου.

Με την ενέργειά της αυτή η κα. Τσατάνη εκτιμάται ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει από την «ιεραρχικά προϊσταμένη» της την αναγκαία για αυτήν «πιστοποίηση» του σύννομου των ενεργειών της. Ζητώντας δε αναλάβει προσωπικά την έρευνα αυτή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προαναγγέλλει ουσιαστικά την αίτηση εξαίρεσης την οποία αναμένεται να υποβάλει την ερχόμενη Δευτέρα σε βάρος της κ. Θάνου. Με την αναφορά της η κα. Τσατάνη θεωρεί αναρμόδια την πρόεδρο του Αρείου Πάγου να διενεργήσει τον πειθαρχικό της έλεγχο ενώ χαρακτηρίζει αόριστη την κλήση της σε εξηγήσεις αφού δεν εξειδικεύονται οι πράξεις που της αποδίδονται. Μεταξύ άλλων η εισαγγελική λειτουργός επισημαίνει επίσης πως προκύπτουν υπόνοιες παραβίασης της μυστικότητας της προδικασίας από το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον λόγο τώρα πια θα έχει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, από τις κινήσεις της οποίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς εάν κλιμακωθεί ο «πόλεμος» στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Η σημερινή απάντηση, ωστόσο, της κα. Κουτζαμάνη στις αιτιάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου αφήνει να διαφανεί πως δεν θα θελήσει να φτάσει η υπόθεση στα άκρα. «Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσπαθεί και εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή της, δεν έχει παραλείψει κάτι, ούτε συγκάλυψε κάποιον ή κάποιους», περιορίζεται να τονίσει στην ανακοίνωσή της η κ. Κουτζαμάνη μετά τη «βροχή» των καταγγελιών της κυβέρνησης για σύμπλευση με τα κέντρα διαπλοκής.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος της κα. Τσατάνη, Θέμης Σοφός κάνει λόγο για «αποπροσανατολισμό» από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας γύρω από μία «διαμάχη» που δεν έχει «πολιτικό χρώμα» και ζητεί να πέσουν οι τόνοι. Στην ανακοίνωσή αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η κα. Τσατάνη θέτει εαυτόν στην κρίση της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, εγείρει ζητήματα
μεροληπτικής στάσης και ως εκ τούτου εξαίρεσης της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, που διενεργεί προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση, συνοδευόμενη από τα πρακτικά της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, από τα οποία προκύπτει άμεσα η γνώση μελών της Κυβερνήσεως επί της διαδικασίας αυτής.

Κακώς δίνεται πολιτικό χρώμα στην συγκεκριμένη διαμάχη. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αρχή. Οι υψηλοί τόνοι και η πόλωση που επιχειρείται από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου τις τελευταίες ημέρες και αναφέρομαι σε όλες τις πλευρές μάλλον αποπροσανατολίζει αντί να βοηθήσει τον λαό. Καλό θα ήταν οι υπουργοί να εγκύψουν στα προβλήματα του δοκιμασμένου ελληνικού λαού και παράλληλα η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα την δουλειά της. Το ίδιο ισχύει και για τους λειτουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κα.Τσατάνη μένει σε ένα δυάρι στην Ιπποκράτους κι εκεί παραμένει 35 χρόνια μετά. Εναντίον της δεν έχει υπάρξει ούτε μια μομφή και πρέπει να κριθεί, όχι όμως χάριν εντυπώσεων ως βορρά στην αρένα του Κολοσσαίου. Καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και λογοδοτεί για αυτές. Από την πρώτη στιγμή που αμφισβητήθηκε έθεσε εαυτόν στην διάθεση των αρμοδίων οργάνων και το ίδιο πράττει και τώρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης