Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης-Ανδρέας Ντίνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος δεν έχουν οι αποκαλύψεις για τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας των Σερρών, με τις έρευνες της αστυνομίας να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τις αποκαλύψεις του προέδρου των σωφρονιστικών υπαλλήλων Χάρη Κονσολίδη να βάζουν «φωτιά» στην υπόθεση. Όπως έγινε γνωστό, ο Χ. Κονσολίδης «έσπασε» κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης και μίλησε για τις τελευταίες ώρες του 42χρονου βαρυποινίτη και τον άγριο βασανισμό του από τους υπαλλήλους των φυλακών.

Παράλληλα, τα αλβανικά ΜΜΕ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε γραπτό μήνυμα το οποίο φέρεται να έστειλε ο Ιλία Καρέλι σε ξάδελφό του, ελάχιστη ώρα μετά τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου Γιώργου Τσιρώνη. Σε αυτό το μήνυμα, ο βαρυποινίτης εκφράζει τον φόβο πως θα υπάρξουν σύντομα αντίποινα για την πράξη του, τα οποία μπορεί να του στοιχίσουν ακόμα και την ίδια του τη ζωή.

Μέχρι στιγμής οκτώ εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί και αναμένεται να εκτελεστούν μέσα στην ημέρα, ενώ στο σχετικό βούλευμα επισημαίνεται πως, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο τόπος και ο χρόνος τέλεσης των θανατηφόρων χτυπημάτων είναι εντός των ορίων του Νομού Σερρών. Αυτή η εξέλιξη, επί της ουσίας, απαλλάσσει από οποιαδήποτε σκιά συμμετοχής στον βασανισμό του Καρέλι τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου Φωκίδας και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ιτέας.

Το μήνυμα του Ιλία Καρέλι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις έντονες στιγμές που ακολούθησαν τη δολοφονία του Γιώργου Τσιρώνη, ο 42χρονος βαρυποινίτης έδειχνε να κατανοεί πλήρως τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης του μέσα στις φυλακές.

Χωρίς να χάσει χρόνο εξέφρασε τους φόβους του σε ξάδελφό του μέσω γραπτού μηνύματος. Σε αυτό ενημερώνει τον συγγενή του για την αποτρόπαια πράξη του και δεν διστάζει να αναφέρει πως ετοιμάζονται να τον δολοφονήσουν. «Δεν θα με αφήσουν ζωντανό» ξεκαθαρίζει στον ξάδερφό του, σ’ ένα μήνυμα το οποίο βρίσκεται ήδη στις πρώτες θέσεις των ενημερωτικών ιστοσελίδων της Αλβανίας.

Το SMS του Καρέλι όπως το δημοσίευσε η εφημερίδα Balkanweb

«Ο φύλακας που του έδωσα 60.000 ευρώ για να μου δώσει τρεις ημέρες άδεια, τον σκότωσα κατά λάθος. Είχα ένα κουτάλι που το είχα σαν μαχαίρι. Εγώ τον χτύπησα για να τον τρομάξω, αλλά τον χτύπησα σοβαρά και πέθανε. Εμένα τώρα θα με σκοτώσουν, δεν θα με αφήσουν ζωντανό» είναι το πλήρες μήνυμα.

Σε προηγούμενο μήνυμά του ο Ιλία Καρέλι διηγείται στο ίδιο πρόσωπο τα απάνθρωπα βασανιστήρια που υφίστατο μέσα στο κελί.

«Πριν γράψω αυτό το μήνυμα οι φρουροί με ταπείνωσαν, μου έβαλαν το κλομπ στον κ@@ο. Οι φρουροί με βασάνιζαν όλη την ώρα. Του είχα δώσει (του υπαλλήλου) 60.000 ευρώ για άδεια τριών ημερών, έτσι ώστε να πάω να δω την άρρωστη μητέρα μου. Εξαπατήθηκα και τίποτα δεν με κράταγε στη φυλακή. Έχει περάσει ένας χρόνος που έχει ολοκληρωθεί η ποινή μου. Όταν με έδερναν, μου έλεγαν: “Κάτσε εκεί, παλιόσκυλο! Παλιοπουτ@ν@. Έτσι είστε όλοι οι Αλβανοί!”» έγραψε στον ξάδελφό του.

Έγκλειστος σε ψυχιατρική πτέρυγα ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Χάρης Κονσολίδης, μετά την ομολογία του πως ξυλοκόπησε τον 42χρονο βαρυποινίτη, επιχείρησε να θέσει τέλος στη ζωή του.

Πλέον νοσηλεύεται στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου Σερρών. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, γραμματέας της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Νιγρίτας και υποδιευθυντής των φυλακών Παναγιώτης Ραδόπουλος, «ο Χάρης Κονσολίδης μεταφέρθηκε από τους συγγενείς του, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, έπειτα από έντονη ψυχολογική πίεση που δέχτηκε».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης που διενεργείται από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη παραδέχτηκε πως στα βασανιστήρια συμμετείχαν άλλοι εννέα δεσμοφύλακες, εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη -σύμφωνα με πληροφορίες- ομολογήσει τις πράξεις τους.

Την ίδια στιγμή εμπλοκή και του διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας Σερρών στην υπόθεση τυχόν συγκάλυψης ατόμων που φέρουν ευθύνη για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη εντοπίζουν οι διωκτικές αρχές. Ήδη, η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του για υπόθαλψη εγκληματία, ενώ ποινικά διώκεται και ο Χάρης Κονσολίδης. Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι για κακουργήματα σωφρονιστικοί υπάλληλοι απειλούνται με αυτοδίκαιη αργία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το zougla.gr την 27η Μαρτίου με τον κ. Κονσολίδη, ο τελευταίος ανέφερε επίμονα πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του στις Σέρρες δεν «άγγιξαν» τρίχα του βαρυποινίτη…

Ακούστε το ηχητικό:

Έτοιμα προς εκτέλεση οκτώ εντάλματα σύλληψης

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία που αφορούν στις συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι αναμένεται να προκύψουν μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στις δικαστικές αρχές Σερρών.

Αν και ο εισαγγελέας Άμφισσας Ν. Αντωναράκος ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης πολλών προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Κονσολίδης, πρόεδρος εσωτερικών φρουρών Νιγρίτας, ο ανακριτής Σερρών θα έχει τον κύριο λόγο στις εξελίξεις.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, σήμερα αναμένεται η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, για τον βασανισμό του 42χρονου βαρυποινίτη. Η εξέλιξη αυτή καθυστερεί -προς το παρόν- τις συλλήψεις των συγκεκριμένων προσώπων, καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Επίσης, διευκρινίστηκε από την αστυνομία ότι την Τρίτη δεν έγινε τελικά καμία σύλληψη για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη και συγκεκριμένα ότι δεν συνελήφθησαν τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όπως ανέφεραν το μεσημέρι κάποιες πληροφορίες από τις Σέρρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο Ιλία Καρέλι ή Κουντρέτ Κούμε φέρεται να έχει ξυλοκοπηθεί στις φυλακές Νιγρίτας με βούρδουλα, ενώ σωφρονιστικός υπάλληλος σε άτυπη κατάθεσή του ανέφερε ότι συνάδελφοί του προχώρησαν ακόμη και σε φάλαγγα (χτυπήματα στις πατούσες). Ωστόσο, διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που διέρρευσαν από αλβανικά ΜΜΕ και αναπαρήχθησαν από ελληνικά site, οι οποίες έκαναν λόγο για φρικτά βασανιστήρια (βγαλμένα νύχια κτλ.). Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ερευνάται και το ενδεχόμενο προηγούμενου ξυλοδαρμού του βαρυποινίτη και πιο συγκεκριμένα πριν από την 25η Μαρτίου (ημέρα της δολοφονίας του υπαρχιφύλακα Γ. Τσιρώνη).

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι, αφού ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο κελί του, όπου και εξέπνευσε, ο χώρος καθαρίστηκε, όπως και τα αντικείμενα. Ωστόσο, βρέθηκαν σε εξοπλισμό σωφρονιστικών ίχνη αίματος, στα οποία γίνεται έρευνα για DNA στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Τι ισχυρίζονται οι εμπλεκόμενοι από το Α.Τ. Ιτέας

«Σε καμία περίπτωση δεν αγγίξαμε τον Ιλία Καρέλι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια του Α.Τ. Ιτέας» αναφέρουν αστυνομικοί υπάλληλοι της Φωκίδας.

«Ο Καρέλι κατά την είσοδό του στο δικό μας τμήμα έφερε πολλαπλά χτυπήματα τα οποία ήταν φανερά, στα χέρια και στο κεφάλι. Ήταν αμίλητος και ζήτησε μόνο λίγο νερό. Μάλιστα, υπάρχει φύλλο εισόδου στο Α.Τ., όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας έχει καταγράψει όλα τα χτυπήματα και έχει κάνει αναφορά» τονίζουν στο zougla.gr.

«Κελάηδησε» ο αστυνομικός που συνόδευσε τον Καρέλι στις Σέρρες

Όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, η μεταγωγή του βαρυποινίτη στις φυλακές Νιγρίτας έγινε με περιπολικό τζιπ, συνοδεία αξιωματικού και δεύτερου περιπολικού. Αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν στη μεταγωγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια παράδοσης του κρατουμένου στις φυλακές Νιγρίτας μαζεύτηκαν πολλοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι -όπως ισχυρίστηκε- «δεν είχαν και τις καλύτερες διαθέσεις».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, αφού παρέδωσε τα χαρτιά της μεταγωγής στους συναδέλφους του, χάνει από το οπτικό του πεδίο τον κρατούμενο. Όπως έχει επισημανθεί, λοιπόν, και στην έρευνα που διεξάγεται, υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μεταξύ παράδοσης και εισόδου του κρατουμένου στο ειδικό κελί των φυλακών Νιγρίτας που δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Πηγές, μάλιστα, προσκείμενες στις φυλακές αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στο κτήριο τα οποία δεν καλύπτονται από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Τα social media του Καρέλι

Τουλάχιστον τέσσερα προφίλ φέρεται να διατηρούσε στο Facebook ο Ιλία Καρέλι. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν τα διαχειριζόταν ο ίδιος μέσα από τις φυλακές, στις συγκεκριμένες σελίδες μπορεί κάποιος εύκολα να διακρίνει φωτογραφίες από διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία πέρασε ως έγκλειστος.

Διαβάστε επίσης:
Σφίγγει ο κλοιός για τους δράστες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 23:54

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης