Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της δημιουργίας υποβρύχιου καλωδίου μεταφοράς ρεύματος, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγκρίνει έργα 112 εκ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας στη χώρα.

Σήμερα το νησί ανήκει στις μη διασυνδεδεμένες περιοχές με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στη χώρα, με αποτέλεσμα να πρέπει να λειτουργεί με μεγαλύτερο κόστος αφού στηρίζεται μόνο στους σταθμούς παραγωγής ρεύματος που υπάρχουν πάνω στην Κρήτη οι οποίοι λειτουργούν με ντίζελ και με μικρό ποσοστό συμμετοχής ενέργειας που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομισιόν έκρινε ότι η στήριξη του ελληνικού δημοσίου σε επτά έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση και επέκταση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι σύμφωνη με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ και δίνει το πράσινο φως για να προχωρήσουν. Το συνολικό επενδυτικό κόστος των έργων ανέρχεται σε 112 εκ. ευρώ, αλλά η ενίσχυση που αποφασίστηκε τώρα είναι ύψους 36 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: anatolh.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης