Ο δήμαρχος Μαρμαρίου Εύβοιας, Νίκος Μανώλης, με επιστολή του και προς τη zougla.gr, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις εις βάρος των ιδιοκτητών γης στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, η οποία απαλλοτριώνεται για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις επιχειρείται η αρπαγή της γης των κατοίκων της Νότιας Εύβοιας προς όφελος γνωστών ιδιωτικών συμφερόντων, για να γίνουν επενδύσεις εκατομμυρίων σε αιολικά πάρκα, χωρίς να δοθεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες το παραμικρό αντίτιμο.

Σύμμαχος αυτών των επιδιώξεων είναι πλέον, όπως φαίνεται, ανοικτά και το ΥΠΕΚΑ που, με το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή, επιχειρεί να παραδώσει δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων ιδιωτικής γης σε χέρια ιδιωτικών συμφερόντων με τις φωτογραφικές διατάξεις που περιλαμβάνει και επιτρέπουν την άνευ όρων οικειοποίηση της γης με μια απλή πράξη χαρακτηρισμού από το δασαρχείο και μάλιστα έναντι πινακίου φακής για τα δημόσια ταμεία. Το πιο εξωφρενικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι πλέον από τους νόμιμους ιδιοκτήτες ουσιαστικά αφαιρείται στην πράξη ακόμα και το δημοκρατικό δικαίωμα της κατάθεσης ένστασης κατά της πράξης χαρακτηρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αναφέρει στο άρθρο 12 Λοιπές Διατάξεις παρ. 13β «Η πράξη χαρακτηρισμού, μετά τη νόμιμη δημοσιοποίησή της, έχει το τεκμήριο νομιμότητας και δεσμεύει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διοίκησης, οι οποίες οφείλουν, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου, να προωθήσουν τον φάκελο έγκρισης επέμβασης σε εκτάσεις που διαχειρίζονται από τη δασική υπηρεσία, να χορηγήσουν την έγκριση επέμβασης αν απαιτείται, να εγκρίνουν τους οικείους περιβαλλοντικούς όρους, να εκδώσουν την άδεια εγκατάστασης, να εγκαταστήσουν το φορέα του έργου στην έκταση, εκδίδοντας και το σχετικό πρωτόκολλο εγκατάστασης, ανεξαρτήτως του εάν έχουν υποβληθεί ή όχι ενστάσεις κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού και ανεξαρτήτως του εάν έχει τελεσιδικήσει ή όχι η πράξη χαρακτηρισμού».

Δηλαδή, με άλλα λόγια, αν κάποιος επιχειρηματίας τα έχει καλά με το Δασάρχη, μπορεί να λάβει μια πράξη χαρακτηρισμού που θα λέει ότι η γη είναι δημόσια και να φτάσει να κατασκευάσει ένα αιολικό πάρκο που θα του αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων χωρίς να δώσει δεκάρα στο νόμιμο ιδιοκτήτη, από τον οποίο αφαιρείται ουσιαστικά πλέον το μόνο του δημοκρατικό όπλο, δηλαδή να προσφύγει για να βρει το δίκιο του στη Δικαιοσύνη.

Φτάσαμε λοιπόν, στην Ελλάδα του 2010 που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει από τις ίδιες ακριβώς «κουμπαριές» και «λαμογιές» που μας οδήγησαν εδώ, να επαναλαμβάνονται φαινόμενα αδιαφάνειας και παραλογισμού, και να αναδεικνύεται ο κάθε Δασάρχης ανώτερος του ίδιου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας, που βλέπουν να τους αρπάζουν τη γη μέσα από τα χέρια τους, με συνεχείς διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις, με επιστολές και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εκδηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους και απαιτούν την άμεση απόσυρση της εν λόγω φωτογραφικής διάταξης, ενώ προετοιμάζονται και για νέες κινητοποιήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης