Για «ανταλλαγή» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές της Αδριανούπολης με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στη χώρα μας μια ημέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 μίλησε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εστιάζοντας σε όσα έγιναν στην τριμερή σύνοδο της Βάρνας ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας μιλώντας στο δίκτυο NTV είπε: «μας ζήτησαν να επιστρέψουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς κι εμείς τους είπαμε ότι υπάρχουν 8 στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε, αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους δύο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επεσήμανε ότι «για να άρουμε το θέμα της παραβίασης των συνόρων από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να φέρουμε το θέμα, επιστρέψτε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο συμβάν με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Αυτοί οι τρεις που ύψωσαν τη σημαία, δεν ήξεραν ότι θα υπάρξει αντίδραση;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ειδικές μας δυνάμεις πήγαν στη βραχονησίδα και κατέβασαν τη σημαία» ανέφερε και συμπλήρωσε «εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο». Για «ανταλλαγή» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς μίλησε ο Ερντογάν

«Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (…). Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (…). Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη», δήλωσε.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε».

«Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν επέκρινε έντονα τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την υποστήριξή τους και την εξάρτηση από τις κουρδικές πολιτοφυλακές με στόχο να διατηρήσουν τη θέση τους στη Συρία, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα τις βλέπει ως απειλή για την ασφάλειά της.

«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε όπλα από τις ΗΠΑ με τα χρήματά μας, αλλά δυστυχώς, οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του συνασπισμού δίνουν αυτά τα όπλα, τα πυρομαχικά αυτά, σε τρομοκρατικές οργανώσεις δωρεάν», δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε γνωστό πως στο παρελθόν ένας Τούρκος στρατιώτης παραβίασε τα σύνορα της Ελλάδας και καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακής.

Σ.Σ.: Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφερόμενος στον Τούρκο στρατιώτη ο οποίος είχε καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση δεν αναφέρει ούτε ημερομηνία, ούτε τοποθεσία, ούτε συνθήκες συμβάντος. 

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Η ειρήνη με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης