Έναν επταώροφο ξενώνα, ο οποίος θα φέρει το όνομα «Θεοξενεία» και θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 35 ατόμων, θα έχουν στη διάθεσή τους σε έναν χρόνο από σήμερα οι καρκινοπαθείς και οι συνοδοί τους, που έρχονται για θεραπείες στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, το οποίο θεμελίωσε σήμερα σε οικόπεδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η άδεια για την ανέγερση του ξενώνα, ο οποίος οικοδομείται με δαπάνη της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχε εκδοθεί το Νοέμβριο του 2008, αλλά καθυστέρησε μέχρι σήμερα για γραφειοκρατικούς λόγους. Να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα οικοδομήσει την ερχόμενη χρονιά και ξενώνα για 25 φοιτητές στη οδό Αισχύλου στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί Κοινό Ταμείο της Εκκλησιαστικής Πρόνοιας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο οποίο θα ενταχθεί όλη η περιουσία της Αρχιεπισκοπής και των μοναστηριών της.

«Τα εισοδήματα από αυτή την περιουσία, που ελπίζουμε ότι γρήγορα θα αποδεσμευτεί, δεν θα πάνε ούτε στις μαύρες τρύπες ούτε στις μετοχές της τραπέζης, θα πάνε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτού του λαού» δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Πράξη ουσιαστική και συμβολική, η οποία έχει σκοπό την ανακούφιση του πόνου, χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια της τελετής τη δημιουργία του ξενώνα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και αναφέρθηκε στη συνεργασία του δήμου με την εκκλησία για την ανακούφιση της φτώχιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ευχόμενος τη γρήγορη αποπεράτωση του έργου, τόνισε ότι η εκκλησία πρέπει να έχει φωνή και κάλεσε αυτούς που λένε ότι «η εκκλησία δεν κάνει τίποτα» να ενισχύσουν το έργο της.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ευχήθηκε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει σύντομα ο ξενώνας, ενώ διευκρίνισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει τα δικά της ακίνητα, με τα οποία δεν έχει καμία σχέση η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

 Ο κ. Ιερώνυμος, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η εικόνα της Εκκλησίας έχει αδικηθεί, γιατί δεν φαίνονται τα έργα που κάνει η κάθε μητρόπολη, η συνολική δαπάνη για τα οποία το 2010 ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε, ακόμη, ότι η εκκλησία δεν μένει σιωπηλή, αλλά ότι αντιμετωπίζει διαφορετικά τα θέματα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η καταστροφή του τόπου συντελέστηκε γιατί δεν διαχωρίστηκαν οι ρόλοι της εκκλησίας και της πολιτικής, μνημονεύοντας ως παράδειγμα την τραγωδία της Κύπρου.

Αισθητή ήταν η απουσία εκπροσώπων του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης από την τελετή των εγκαινίων. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Περσεφόνη Μήττα, δήλωσε ότι δεν παρέστη στην τελετή, παρότι προσκαλέστηκε, εκφράζοντας τη πικρία της, διότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των καρκινοπαθών,πριν ληφθεί η απόφαση για τη δημιουργία του ξενώνα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει ξενώνας καρκινοπαθών στην Πυλαία, την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει η Αντικαρκινική Εταιρεία, αλλά δεν λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Η κα Μήττα εξέφρασε την ανησυχία ότι ο ξενώνας της Πυλαίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς πέραν αυτού για τον οποίο δημιουργήθηκε, όπως συνέβη στην περίπτωση του ξενώνα για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, ο οποίος δημιουργήθηκε στην περιοχή της Καμάρας στη Θεσσαλονίκη και στον οποίο σήμερα, αντί να μένουν καρκινοπαθή παιδιά, φιλοξενούνται φοιτητές της Θεολογικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης