Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων του νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού , ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε πως έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.639 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,77% εμβολιαστικής κάλυψης.

Όπως πρόσθεσε έχει αναπτυχθεί μηχανισμός ώστε να μην χαθούν εμβόλια, από πολίτες που δεν πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει για εμβολιασμό. Τα εμβόλια αυτά διατίθενται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κος Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για «δύσκολο εμβόλιο που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο για πέντε ημέρες» και εξήγησε ότι αν κάποιος δεν πάει στο προγραμματισμένο ραντεβού εμβολιασμού αυτό έχει τον κίνδυνο να χαθούν δόσεις.

Όπως είπε το Σαββατοκύριακο άρχισαν να λειτουργούν 144 εμβολιαστικά κέντρα και ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 1.000.

Ως γνωστόν, την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, είχαν κλειστεί 3.777 ραντεβού και 3.585 πολίτες (95% ) προσήλθαν τελικώς για να κάνουν το εμβόλιο. Όσοι δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού, λόγω του άσχημου καιρού θα μπορούν να κλείσουν και πάλι ραντεβού χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται, διευκρίνισε ο κος Θεμιστοκλέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε επίσης έχουν ήδη κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, από την αρχή του εμβολιασμού. Από αυτά για την πρώτη δόση αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 υγειονομικούς. Επίσης τόνισε πως υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας και υπενθύμισε ότι το νωρίτερο που μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες.

Από αύριο θα χρησιμοποιούνται έξι δόσεις από το κάθε φιαλίδιο του εμβολίου της Pfizer και στην Ελλάδα με βάση κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική απόφαση όπως είπε ο κος Θεμιστοκλέους και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα 49.160 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα κάτι που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διαβεβαιώνει η εταιρεία, επισήμανε, και τόνισε πως έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι 31 μεγάλα νησιά θα έχουν το εμβόλιο ως το τέλος Ιανουαρίου και όλα τα νησιά της χώρας θα πάρουν δόσεις μέσα στον Φεβρουάριο.

Όπως είπε, οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών με λίγους κατοίκους, κάτω από 1000, θα εμβολιαστούν όλοι την ίδια περίοδο που θα φτάσουν σε αυτούς τα εμβόλια και δεν θα χρειαστεί να αναμένουν να εμβολιαστούν πρώτα οι άνω των 85 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης