Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε ηλικίες από 18 έως 64 ετών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, 18:31
Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε ηλικίες από 18 έως 64 ετών

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για ηλικίες άνω των 64 ετών ενώ ανέφερε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου δείχνουν πως πιθανότατα το σκεύασμα θα είναι αποτελεσματικό και για ηλικίες άνω των 65.

Είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα, τόνισε.

Η ίδια σημείωσε πως η σύσταση της εθνικής επιτροπής είναι τα εμβόλια της AstraZeneca να χορηγούνται σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών. Το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Είπε επίσης ότι βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες, η μία είναι η COVID-19 και η άλλη η υπερβολική πληροφόρηση, που δημιουργούν φόβους, και ανασφάλεια. Οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη, για τη δεύτερη όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το παν μέτρον άριστον.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, 19:00