Σε απογοητευτικό επίπεδο κινήθηκε το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων όσον αφορά τις εκδρομές για τον εορτασμό των Θεοφανίων, μετά από τη σωρεία περιστατικών κορωνοϊού, την αβεβαιότητα αλλά και τα παραπάνω έξοδα σε περίπτωση που οι ταξιδιώτες βρεθούν θετικοί στον ιό όσο βρίσκονται μακριά από τις οικίες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης Βύρων Θεολόγης, μιλώντας στο ThessToday.gr, είναι οι εκδρομές προς την Κωνσταντινούπολη για τον αγιασμό των υδάτων ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 6η Ιανουαρίου τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε ιδανική ημέρα για εξορμήσεις, για όσους ήθελαν να περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τους δικούς τους ανθρώπους αλλά ήθελαν να ταξιδέψουν και σε κάποιον προορισμό, ωστόσο η φετινή κατάσταση δε θυμίζει σε τίποτα όσα είχαν συνηθίσει οι επαγγελματίες του τουρισμού.

«Η κίνηση τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ καλή – Φέτος τα Θεοφάνια ήταν ανύπαρκτα»

«Η κίνηση για την ημέρα των Θεοφανείων τα προηγούμενα χρόνια, από το 2019 και πίσω, ήταν πάρα πολύ καλή γιατί χωρίζονταν οι ταξιδιώτες σε τρία γκρουπ. Στο ένα είχαμε αναχώρηση 22-29 Δεκεμβρίου, στο δεύτερο 29,30-3 Ιανουαρίου και είχαμε και το τρίτο 4,5-7,8 Ιανουαρίου. Τα θεοφάνεια φέτος ήταν τελείως ανύπαρκτα, με 50.000 κρούσματα εντός Ελλάδος. Πραγματικά μας στενοχώρησε το ότι ένα πούλμαν έφυγε σήμερα να πάει στην Κωνσταντινούπολη για τον αγιασμό των υδάτων. Άλλες χρονιές πριν από το 2019 τα πούλμαν ήταν 40 και 50».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άσχημη ήταν η εικόνα και κατά τη διάρκεια των γιορτών, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, με τους Θεσσαλονικείς που έκαναν εκδρομές να βρίσκονται σε μεγάλη μειοψηφία.

«Δεν ήταν καλά τα Χριστούγεννα. Δεν είχαμε κίνηση. Ενώ ξεκίνησε καλά από την 28η Οκτωβρίου και μετά, όταν έκλεισε η Αυστρία, το ενδιαφέρον των καταναλωτών μειώθηκε πάρα πολύ. Βέβαια δεν ακυρώθηκαν αυτά τα οποία είχαν κρατήσει από πριν αλλά είχαμε πολύ μειωμένη κίνηση, σε σχέση με το 2019. Ήμασταν 70% κάτω».

Όσον αφορά τους προορισμούς όσοι Θεσσαλονικείς ταξίδεψαν προτίμησαν οργανωμένο και πήγαν Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη και Βιέννη. Και οδικώς κάποιοι πήγαν σε Κωνσταντινούπολη, Σόφια, Φιλιππούπολη, Βουκουρέστι. Υπήρξαν ωστόσο σημάδια τόνωσης στον εσωτερικό τουρισμό, όπου κάποιοι πήγαν σε προορισμούς όπως η ορεινή Ναυπακτία, η Αράχωβα και σε σημεία για σκι.

Έντονος ο φόβος στους ταξιδιώτες για το αν θα βρεθούν θετικοί όσο βρίσκονται στο εξωτερικό

Όπως αναφέρει ο κ. Θεολόγης: «Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι τι θα γίνει αν πάνε κάπου και βρεθούν θετικοί. Αυτό πραγματικά τους αποδυναμώνει και τους αποτρέπει να κάνουν ταξίδια. Όταν βγεις θετικός στο εξωτερικό θα πρέπει να αναβάλλεις το ταξίδι, θα πρέπει μπεις καραντίνα με δικά σου έξοδα. Και όλα αυτά τους αποτρέπουν και τους φοβίζουν. Υπήρξε μέριμνα όμως και από την Ένωση τουριστικών γραφείων. Είχαμε προνοήσει και είχαμε φτιάξει προγράμματα με συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, που καλύπταμε με ένα μικρό ασφάλιστρο σε περίπτωση θετικού περιστατικού στο εξωτερικό. Αυτό βέβαια είναι ένα κόστος που επιβαρύνει αλλά πάνω απ’ όλα τα μέτρα ασφαλείας».

«Νεκροί» οι προσεχείς μήνες – Βλέμμα προς το Πάσχα για μεγαλύτερη κινητικότητα στα ταξίδια

Ενώ όσον αφορά την κατάσταση από εδώ και στο εξής, οι τουριστικοί πράκτορες εστιάζουν στα πακέτα του Πάσχα, καθώς για τις απόκριες, ένεκα της αύξησης των περιστατικών, είναι αβέβαιο αν θα προλάβει να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

«Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι μήνες χωρίς ενδιαφέρον. Θα εστιάσουμε τώρα στο Πάσχα, ούτε στις απόκριες. Για ό,τι σκεφτόμαστε να κάνουμε με πακέτα, προσβλέπουμε στο Πάσχα που είναι στις 24 Απριλίου και για μετά το Πάσχα. Με τόσα πολλά κρούσματα πιστεύουμε ότι μέσα στο τρίμηνο δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα», υπογραμμίζει ο κ. Θεολόγης και προσθέτει πως «για τους επαγγελματίες του κλάδου μας η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί τα έξοδα τρέχουν, τα έσοδα είναι μηδαμινά και πραγματικά προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Και το θέμα είναι ότι αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι μόνο έξοδα και μηδαμινά έσοδα. Περιμένουμε να πέσουν τα κρούσματα και να ανέβουν οι εμβολιασμοί».

Πηγή: thesstoday.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης