Συμπληρώθηκε ένας μήνας από το βράδυ της Κυριακής 28 Ιανουαρίου, που σήμανε συναγερμός στην αστυνομία μετά από καβγά που ξέσπασε μεταξύ νεαρών στην Πλατεία Καλοχωρίου και είχε ως τραγική συνέπεια τον άδικο χαμό ενός 22χρονου Έλληνα από τα Διαβατά.

Μέχρι σήμερα ο δράστης παραμένει ασύλληπτος, προκαλώντας ανησυχία στη μικρή κοινωνία αλλά και μεγαλύτερο πόνο στην οικογένεια του παιδιού που έφυγε από τη ζωή, με μια μαχαιριά στην καρδιά, σε μια φασαρία που θα μπορούσε να είχε αποτραπεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται αναμφίλεκτα για ένα τραγικό συμβάν, καθώς ένας νέος άνθρωπος μόλις 22 ετών, μέσα σε ελάχιστα λεπτά έχασε τη ζωή του» δήλωσε στην ThessNews ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Τμηματάρχης του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, κ. Μαρωνίτης Γεώργιος.

Το ιστορικό

Αφορμή της αιματηρής επίθεσης, κατά πληροφορίες, ήταν η αγοραπωλησία ενός κινητού περίπου μία εβδομάδα πριν το συμβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ ενός ανήλικου από τα Διαβατά και δύο ατόμων από το Καλοχώρι, όπου φαίνεται πως στην κεντρική Πλατεία ο ανήλικος δέχτηκε σωματική επίθεση, γεγονός που το μετέφερε στους μεγαλύτερους φίλους του.

Έτσι, το τραγικό βράδυ της Κυριακής, μία ομάδα περίπου 40 νέων παιδιών, ηλικίας 21 έως 25 ετών, κυρίως από τα Διαβατά αλλά και το Καλοχώρι, Έλληνες και ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητά τους και έφτασαν στη μοιραία πλατεία ζητώντας εξηγήσεις για την επίθεση που είχε προηγηθεί.

Η παρέα των 7 έως 10 ατόμων, κυρίως Αλβανών αλλά και Ελλήνων, ηλικίας 17 έως 26 ετών, φαίνεται πως περίμεναν τα «αντίποινα», γιατί μπορεί να ήταν λιγότεροι αλλά ήταν καλύτερα «προετοιμασμένοι».

Η αψιμαχία ξεκίνησε αμέσως και δεν άργησε να ξεσπάσει η άγρια συμπλοκή, κατά την οποία ο Παναγιώτης Αλευράς έμελλε να δεχτεί το μοιραίο χτύπημα.

Ο δράστης, ο οποίος ακόμη αναζητείται, τραυμάτισε θανάσιμα πιθανόν με μαχαίρι τον άτυχο νέο στοχεύοντας στην καρδιακή χώρα.

Ασύλληπτος ο δράστης

Εκείνο το βράδυ συνελήφθησαν εννέα άτομα, τα οποία συμμετείχαν στη συμπλοκή, επτά από τα Διαβατά και δύο από το Καλοχώρι, ηλικίας 17 έως 27 ετών, Έλληνες, ομογενείς και Αλβανοί.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι επτά συνελήφθησαν στο Κέντρο Υγείας Σίνδου, όπου μετέφεραν αιμόφυρτο τον φίλο τους, ο οποίος και άφησε την τελευταία του πνοή.

Τελικά οι οκτώ νεαροί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο ένατος, καθώς είναι ανήλικος, αναμένεται να εξεταστεί στο αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.

Εκείνο που έχει σημασία σε μια τόσο μικρή κοινωνία είναι ότι ο φυσικός δράστης του φόνου διαφεύγει.

«Οι κάτοικοι του Καλοχωρίου και των Διαβατών είναι φειδωλοί ως προς την παροχή συνδρομής για την αποκάλυψη των συμμετεχόντων σ’ αυτό. Η Υπηρεσία μας συνεχίζει να διερευνά την ανθρωποκτονία του Καλοχωρίου, ώστε να βρεθεί ο ένοχος και να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη» υπογραμμίζει ο κ. Μαρωνίτης.

Συμμορίες ή παρέες φίλων;

Εκείνο που προκαλεί ερωτηματικά είναι αν οι συγκεκριμένες παρέες παιδιών είναι οργανωμένες ομάδες που γενικώς παρουσιάζουν μία παραβατική συμπεριφορά ή αποτέλεσε ένα τυχαίο γεγονός «αποκατάστασης τιμής» και ορισμένοι φίλοι ενώθηκαν για να υπερασπιστούν τον «μικρότερο».

Όπως τονίζει ο κ. Μαρωνίτης, «Ως περιστατικό θα το χαρακτηρίζαμε μεμονωμένο, αφού δεν συνηθίζεται η επίλυση οιωνδήποτε παρεξηγήσεων ή προσωπικών διαφορών να επιτυγχάνεται με τη σύγκρουση κοινωνικών ομάδων. Ως κοινωνικές ομάδες εννοούμε άτομα που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση για διαφορετικούς σε κάθε περίπτωση λόγους (λ.χ. συγγένειας, ίδιο σχολείο, κοινό εργασιακό ή φιλικό περιβάλλον, φίλαθλοι ομάδων κ.λ.π.). Ο οπαδισμός και το “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”, είναι κάποιες από τις αιτίες που κατά το παρελθόν συσπείρωσαν ανθρώπους μικρής και μέσης ηλικίας σε αντίπαλα στρατόπεδα, που συνεπλάκησαν μεταξύ τους με αποτελέσματα τον θάνατο. Ωστόσο το συγκεκριμένο περιστατικό του Καλοχωρίου ουδεμία σχέση έχει μ’ αυτές τις αιτίες και ο τόπος τέλεσής του είναι τυχαίος, δηλαδή θα μπορούσε να γίνει σε οποιαδήποτε περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Ποιοτικά χαρακτηριστικά δραστών

Η πρώτη σκέψη όλων όταν συμβαίνει ένα περιστατικό είναι ότι πρόκειται για σεσημασμένους κακοποιούς, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που κάνουν αυτομάτως τον διαχωρισμό μεταξύ των εθνικοτήτων. Κατά κοινή ομολογία υπάρχουν εθνικότητες που είναι πιο εξοικειωμένες με παραβατικές συμπεριφορές. Στην προκειμένη όμως περίπτωση στην πλειονότητά τους ήταν απλώς νεαρά παιδιά που ζουν αρμονικά μία καθημερινότητα με άλλες εθνικότητες.

«Αναφορικά με τα “ποιοτικά” χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων σε τέτοιου είδους ενέργειες, αυτά ποικίλλουν. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι είχαν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές, για διάφορα αδικήματα, μείζονος ή ελάσσονος σημασίας» αναφέρει ο κ. Μαρωνίτης.

Αποτροπή καβγάδων

Πώς μπορεί όμως η αστυνομία να αποτρέψει τέτοιες εμπλοκές μεταξύ νέων; Και τι κάνουν οι πολίτες όταν αντιληφθούν μία «φασαρία»;

«Επειδή ακριβώς ο τόπος μιας σύγκρουσης είναι τυχαίος, η αποτροπή αυτής της μορφής εγκληματικότητας δεν επιλύεται με αστυνομικά μέτρα, καθώς η Αστυνομία εκ των προτέρων πρέπει να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί. Είναι σαφώς θέμα ευρύτερα κοινωνικό. Οι πολίτες που τυχόν βρεθούν μάρτυρες σε ένα τέτοιο περιστατικό, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διατηρώντας την ψυχραιμία τους. Η συνδρομή τους, τηλεφωνώντας και ενημερώνοντας τις αστυνομικές αρχές, μπορεί να αποβεί καταλυτική», σημειώνει ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Τμηματάρχης του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Πριν 18 χρόνια η πιο σοβαρή εμπλοκή ομάδων

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση σοβαρής συμπλοκής ομάδων ατόμων ήταν τον Αύγουστο του 2000, σε αγροτική περιοχή της Ευκαρπίας, όπου δύο ομάδες, η μία αποτελούμενη από ομογενείς της τέως Ε.Σ.Σ.Δ. και η άλλη από Γεωργιανούς υπηκόους, έδωσαν ραντεβού ώστε να «ξεκαθαρίσουν ανοιχτούς λογαριασμούς». Η συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δυο ανδρών, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Πηγή: thessnews

Διαβάστε επίσης: Φυλάκιση ενός έτους σε οκτώ κατηγορούμενους για τη συμπλοκή στο Καλοχώρι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης