Εξαρθρώθηκε, έπειτα από επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, τριμελής εγκληματική ομάδα, η οποία εξαπατούσε ηλικιωμένους με το πρόσχημα της νοσηλείας συγγενικών τους προσώπων.

Συνελήφθησαν την Τετάρτη δύο άνδρες, ηλικίας 53 και 39 ετών, ενώ αναζητείται 26χρονος συνεργός τους, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», «πλαστογραφίας», «απάτης» και της παράβασης του νόμου περί «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση, οι τρεις δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές Ιουνίου 2012 έως τις 26 Δεκεμβρίου, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, από τα οποία αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ο 53χρονος, ως αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, προσποιούμενος κατά βάση τον εφημερεύοντα ιατρό, επικοινωνούσε τηλεφωνικώς με τα θύματά τους μεταμεσονύχτιες αλλά και πρωινές ώρες, επιδιώκοντας τον αιφνιδιασμό και την ταραχή τους, και τους ανακοίνωνε ψευδώς ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε δημόσιο νοσοκομείο με σοβαρό και ξαφνικό πρόβλημα υγείας.

Στη συνέχεια, έτερος δράστης, ως υποτιθέμενο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, επιβεβαίωνε κατά την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία την «άσχημη είδηση» και παρέπεμπε τα θύματα στον τρίτο δράστη, ο οποίος προσποιούμενος ιατρό ή λογιστή του νοσοκομείου απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση του συγγενικού τους προσώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθως, οι δράστες, βρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία με τους παθόντες, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, πραγματοποιούσαν συνάντηση μαζί τους και παραλάμβαναν το συμφωνηθέν ποσό.

Στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 153.550 ευρώ από 32 ανυποψίαστους πολίτες στις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους 22, αξιώνοντας χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τα 405.000 ευρώ. Επίσης, οι δράστες χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία με τα θύματά τους τηλεφωνικές συνδέσεις τις οποίες είχαν ενεργοποιήσει με χρήση πλαστών δελτίων ταυτότητας, με στοιχεία ατόμων που τις είχαν απολέσει ή ακόμη και θανόντων.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια των συλληφθέντων καθώς και στη κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πληθώρα συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM
• πληθώρα καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας
• το χρηματικό ποσό των 5.390 ευρώ
• το χρηματικό ποσό των 6.900 δολαρίων
• ένα πλαστό δίπλωμα ικανότητας οδήγησης
• τρία απολεσθέντα δελτία ταυτότητας
• δύο ποδήλατα αγωνιστικού χαρακτήρα
• περιφερειακά ηλεκτρονικού υπολογιστή (κάρτες μνήμης, σκληρός δίσκος κ.ά.).

Επιπρόσθετα, ο 53χρονος αρχηγός της ομάδας είχε καταδικασθεί σε 11 χρόνια κάθειρξης για απάτες κατά συρροή και αποφυλακίσθηκε το 2006, ενώ εκτιμάται ότι τα κρούσματα απάτης είναι περισσότερα των αναφερομένων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος τους θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τόσο του συνεργού τους όσο και τυχόν άλλων παθόντων.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης