Θεσσαλονίκη: Γιατρός καταδικάστηκε για θάνατο ασθενούς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015, 21:09
Θεσσαλονίκη: Γιατρός καταδικάστηκε για θάνατο ασθενούς
Ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, σε γιατρό καθώς κρίθηκε ένοχος για το θάνατο από αμέλεια 64χρονης νεφροπαθούς.

Πρόκειται για χειρουργό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος στις 8 Απριλίου 2009, ανέλαβε επέμβαση τοποθέτησης διαύλου κεντρικού καθετήρα αιμοκάθαρσης στην ασθενή, η οποία έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η τοποθέτηση ήταν απολύτως εσφαλμένη, με αποτέλεσμα να προκληθεί τραύμα στη δεξιά ηπατική φλέβα, εξέλιξη που προκάλεσε διαφυγή αίματος και εν τέλει επήλθε αιμορραγική καταπληξία της ασθενούς.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να κρατηθεί ζωντανή, η άτυχη γυναίκα κατέληξε 25 μέρες αργότερα.

Απολογούμενος ο γιατρός αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τήρησε όλους τους προβλεπόμενους κανόνες τις ιατρικής επιστήμης, αλλά δεν κατάφερε να πείσει για την αθωότητά του.

Το δικαστήριο, εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, τον έκρινε ένοχο αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Η ίδια ποινή τού είχε επιβληθεί και πρωτοδίκως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου, εκτός από τον συγκεκριμένο γιατρό βρέθηκε κατηγορούμενη συνάδελφός του η οποία αθωώθηκε.

Σύμφωνα με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής, η οικογένεια της θανούσας έχει προσφύγει -επίσης- στα διοικητικά δικαστήρια, αξιώνοντας χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015, 21:09