Θεσσαλονίκη: Ηλεκτρονικοί «κατάσκοποι» θα εποπτεύουν το αποχετευτικό δίκτυο

Θεσσαλονίκη: Ηλεκτρονικοί «κατάσκοποι» θα εποπτεύουν το αποχετευτικό δίκτυο
Ηλεκτρονικοί αισθητήρες και «έξυπνα» μάτια θα ειδοποιούν έγκαιρα για πιθανές καταστροφές από υπερχείλιση, αλλά και από εισροή θαλασσινού νερού, στο αποχετευτικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων και θεομηνιών.

Μέσω ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος, οι αρμόδιοι για τη διαχείριση του αποχετευτικού δικτύου, υπάλληλοι της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, θα ενημερώνονται έγκαιρα για τυχόν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Εν συνεχεία, σε πραγματικό χρόνο, θα ενεργοποιούνται τα ειδικά θυροφράγματα, τα οποία αποτρέπουν την παροχέτευση των μεγάλων ποσοτήτων νερού της βροχής από τους αγωγούς στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων, αλλά και αντίστροφα, από πιθανή εισροή θαλασσινού νερού στο αποχετευτικό δίκτυο, σε περίπτωση έντονου κυματισμού, ή παλίρροιας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, με την επωνυμία «Real – t – So», λειτουργούν ήδη τρεις σταθμοί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι «συνεργάζονται» με το μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στην περιοχή «40 Εκκλησιές» στην Άνω Πόλη.

Το πρόγραμμα υλοποιεί η EΥΑΘ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ιδιωτική εταιρία και αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλες παραθαλάσσιες πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

«Θα προβλέπει δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και εισροή θαλασσινού νερού στο παντορροϊκό σύστημα και θα προειδοποιεί σε περιπτώσεις υπερχείλισης των αστικών λυμάτων ή και εισροής θαλασσινού νερού στο σύστημα αστικών λυμάτων», είπε ο καθηγητής στο ΑΠΘ Μάριος Βαφειάδης, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2015, 23:13