Τη στήριξή του στο αίτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή να επιστρέψουν στην εργασία τους τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας εξέφρασε με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης κατά τη  συνεδρίαση της Τρίτης.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων βρέθηκανπρώην εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι ζήτησαν την υποστήριξη του σώματος. Ο εκπρόσωπος των υγειονομικών, μοριακός γενετιστής στη Β’ Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Αθανάσιος Καλογερίδης, ανέφερε πως συνολικά 10.000 υγειονομικοί από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς και άλλοι 10.000 ιδιώτες γιατροί επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία μερίδα επιστημόνων, όπως είπε, έστειλε υπόμνημα 107 σελίδων στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας, στην επιτροπή λοιμώξεων και στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τις επιστημονικές τους απόψεις, ωστόσο δεν έλαβε ποτέ επιστημονική απάντηση.

«Θεωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, ανεξάρτητα αν είναι καλά ή κακά τα εμβόλια, ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι μία ευλογία, γιατί οδηγεί σε λοιμώξεις αναπνευστικού με χαμηλή θνησιμότητα», ανέφερε ο κ. Καλογερίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον στο ΕΣΥ εργάζονται υγειονομικοί ενώ η δράση του εμβολίου που έχουν κάνει έχει λήξει και χωρίς τη διενέργεια rapid test.

«Είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε και πρόσθεσε πως οι υγειονομικοί είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στις εργασίες τους ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα προστασίας, κάτι που, όπως είπε, υιοθετούν όλες οι χώρες της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον λόγο στη συνεδρίαση πήρε και η δικηγόρος των υγειονομικών, η οποία επισήμανε πως οι άνθρωποι αυτοί είναι 11 μήνες χωρίς μισθό και ασφάλιση, παρότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ενώ τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται χειρουργεία.

Το αίτημα των εργαζομένων στήριξε η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων, παρότι κάποιοι εξ αυτών εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την επιλογή τους να μην εμβολιαστούν. Για πολιτική αγριότητα και απανθρωπιά έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία τόνισε πως είναι ήδη υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία.

Για μεθόδευση που εμπλέκει και το ΕΚΑΒ για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας μίλησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Υπέρ του εμβολιασμού, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Δρόσος Τσαβλής, ο οποίος υποστήριξε πως οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί βρίσκονται αδίκως εκτός εργασίας. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης “Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον”, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος υπογράμμισε ότι μία κοινωνία διχασμένη δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Την εκτίμηση ότι έχει φτάσει η στιγμή να γίνει αλλαγή στάσης, καθώς έχουν αλλάξει και τα δεδομένα του ιού, ενώ είναι πιθανή η κατάρρευση του ΕΣΥ, διατύπωσε και ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης», Σπύρος Βούγιας. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, ανέφερε πως πρέπει να υποστηριχθεί το δικαίωμα εργασίας, χωρίς να γίνεται αναφορά για εμβόλια.

Πάντως, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και υπεύθυνος Covid του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος, δήλωσε πως κατανοεί την αγωνία των υγειονομικών, όμως επισήμανε πως πρόκειται για νόμο του κράτους και πως το δημοτικό συμβούλιο δεν νομιμοποιείται να αντιταχθεί σε νόμους του κράτους. Σημείωσε, πάντως, ότι μπορεί το σώμα να υποστηρίξει τη μετάταξή τους σε υπηρεσίες που δεν υπάρχει σε επαφή με το κοινό.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με τρία «παρών» αναφέρεται: «Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει τη συμβολή των εμβολίων και της επιστήμης στην ταχεία αντιμετώπιση της πανδημίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και πρωτόκολλα που έχουν σχέση με τον Covid-19 και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην πόλη, αλλά και την πολύτιμη εμπειρία των υγειονομικών, στέκεται αρωγός στο δίκαιο αίτημα των υγειονομικών σε αναστολή για άμεση επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους, τηρώντας όλα τα βασικά πρωτόκολλα και προληπτικά μέτρα με σκοπό την προφύλαξη τόσο των ιδίων, όσο και των προσερχομένων στις δομές της υγείας. Ταυτόχρονα, με την επιστροφή τους θα στηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες του ΕΣΥ».

Πηγή: voria.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης