Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, η σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 20 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η υπερψήφιση έγινε εν μέσω διαφωνιών και με την παράταξη των “Εντάξει” να αποχωρεί την ώρα της ψηφοφορίας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε πως η ΕΤΕπ, προκειμένου να δώσει το συγκεκριμένο δάνειο, αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα του κεντρικού δήμου, και πως τα έργα που θα γίνουν στην πόλη μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τις ανάγκες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένας ενδεικτικός πίνακας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ως προτεραιότητα την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και για μια ακόμη φορά υποστήριξε πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απέκλεισε από το ΕΣΠΑ όλα τα έργα που επρόκειτο να γίνουν στο ιστορικό κέντρο και τη Β’ κοινότητα.
“Η περιφέρεια θέλει να κάνει κουμάντο στην πόλη, ο δήμος δεν θέλει να την αφήσει”, είπε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας πως μεγάλα έργα στην πόλη θα γίνουν μέσω του δανείου, το οποίο το χαρακτήρισε ως “προίκα για την επόμενη διοίκηση”.

Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του δανείου και τα έργα που θα τρέχουν στη Θεσσαλονίκη. Για τους όρους του δανεισμού, τους δημοτικούς συμβούλους ενημέρωσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα, ενώ για την επιλογή των έργων μίλησε η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου.

Έντονη κριτική από τους “Εντάξει”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκληρή κριτική στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη για το θέμα της σύναψης της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ, άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του.

“Δεν μπορείτε να διοικήσετε ούτε περίπτερο και ζητάτε να διαχειριστείτε ένα δάνειο μέχρι το 2042; Φορτώνετε ένα δάνειο 20 εκατ. ευρώ στις πλάτες των συνδημοτών”, είπε ο κ. Καλαφάτης, προσθέτοντας πως για τα έργα που παρουσιάστηκαν δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες και πως η λίστα των έργων θυμίζει περισσότερο “λίστα ευχών”.

Επίσης, υποστήριξε πως η διοίκηση Μπουτάρη έχει “άγχος να υπάρχουν εργοτάξια το 2019, ώστε να εκλιπαρεί για μια ακόμη ευκαιρία στις εκλογές. Οι πολίτες θα θυμούνται το gay parade, τους ύμνους στον Κεμάλ, τα τελεφερίκ φαντάσματα, τη στήριξη στους παράνομους πωλητές, την ανικανότητα να στολιστεί η πόλη τα Χριστούγεννα, το φιάσκο με τις αλατιέρες. Μ’ αυτό το παρελθόν θέλετε να διαχειριστείτε το μέλλον της πόλης;” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.
Στο επιχείρημα του δημάρχου πως το δάνειο θα αποτελέσει “προίκα για την επόμενη διοίκηση”, ο επικεφαλής των “Εντάξει”, απάντησε λέγοντας πως “η προίκα έχει καταργηθεί εδώ και 30 χρόνια. Δεν είμαστε προικοθήρες”.

“Ξεκινήσατε ως δήμαρχος νέων ιδανικών και θα ολοκληρώσετε ως δήμαρχος νέων δανεικών”, είπε ο κ. Καλαφάτης απευθυνόμενος στον Γιάννη Μπουτάρη, ζητώντας την αναβολή του θέματος ώστε να γίνει διαβούλευση όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί “διαχείρισης περιπτέρου και δανείου” ο κ. Μπουτάρης παρατήρησε πως “είναι αστείο να λέτε ότι φορτώνουμε την πόλη με 20 εκατ. όταν την ξεφορτώνουμε από άλλα τόσα. Και όταν λέτε ότι δεν μπορούμε να διοικήσουμε ούτε περίπτερο, σας ρωτάω: ποιος αύξησε τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη; Και με τι λεφτά; Για τα γλυκά μας μάτια έρχονται οι Τούρκοι; Και όλα αυτά έγιναν με προσωπικό κόστος. Επίσης, πώς μειώθηκε το χρέος; Είχαμε 5.500 άτομα προσωπικό όταν αναλάβαμε, και τώρα έχουμε 3.500. Με μαγικά πιστεύετε ότι διοικείται ο δήμος;”.

Στο σημείο αυτό, ο κ.Μπουτάρης κατηγόρησε τον Σταύρο Καλαφάτη για “κακή αντιπολίτευση”, καθώς επίσης για “παραπληροφόρηση και μισές αλήθειες”.

Οι τοποθετήσεις των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων:

Η επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου, ζήτησε να ανακοινωθεί στο δημοτικό συμβούλιο ο συνολικός σχεδιασμός των έργων, προσθέτοντας πως θα πρέπει να έχουν διαχρονική αξία ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα προς όφελος των πολιτών.
Ο Γιάννης Δελής από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, καταψήφισε κάνοντας λόγο για “νέο υπέρογκο δανεισμό, με το λογαριασμό να στέλνετε στο λαό”, ενώ ο Μάκης Στεργίου από την παράταξη “Συμμαχία Πολιτών” υπερψήφισε το δάνειο, ζητώντας όμως ενημέρωση από την ΕΤΕπ.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η Μόνικα Αϊβάζολγου από τις “Γειτονιές σε Δράση”, τονίζοντας πως καταψηφίζει και πως “θλιβόμαστε γιατί βλέπουμε μια παράταξη που την στηρίξαμε στο β’ γύρο των εκλογών να υποκύπτει σε λογικές που θυμίζουν παλαιότερες εποχές”. Ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, ανέφερε με τη σειρά του πως “το δάνειο δεν είναι αναπτυξιακό, δεν είναι αναγκαίο, δεν είναι το τζόκερ που μας έπεσε, είναι πολιτικό”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης