Τους δρόμους της συνεργασίας μεταξύ εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών και της εκπόνησης δράσεων σε τομείς όπως η τοπική απασχόληση, η ενέργεια, ο τουρισμός, η διοικητική μεταρρύθμιση, η αποκέντρωση, η ανακύκλωση, η ανάπτυξη αγροτικών περιοχών και η συνεργασία μαρτυρικών πόλεων άνοιξε η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση-DGV III, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας, εντεταλμένος της κυβέρνησης για την ελληνογερμανική κυβέρνηση, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, επισήμανε την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι «φάροι» που ανάβουν από τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. «Αφήστε μας να πολλαπλασιάσουμε τους φάρους, να δείξουμε τι μπορεί να συμβεί», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις χθεσινές κινητοποιήσεις, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που οδηγούν τη χώρα στο αδιέξοδο» και ότι «οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να είναι η μόνη εναλλακτική». «Μέσα από την ελληνογερμανική συνέλευση ανοίγονται εποικοδομητικοί δρόμοι για το μέλλον», είπε και χαρακτήρισε ακατανόητο το γεγονός ότι «ομάδες της αντιπολίτευσης δεν συνδέονται με το έργο αυτό και το καταπολεμούν».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ ότι οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να είναι βίαιες και η βία δεν είναι μέσο άσκησης πολιτικής.

Επανέλαβε ότι δεν εννοούσε πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν είναι εργατικοί και μπορούν με καλύτερη οργάνωση να αξιοποιηθούν σε τομείς όπου θα είναι πιο παραγωγικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες αξίζουν και πρέπει να βαδίσουμε τον δύσκολο δρόμο για να βγούμε από την κοιλάδα. Οι φίλοι και το κράτος πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους», επισήμανε.

Ο κ. Φούχτελ ανέφερε ότι βίωσε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εγκάρδια ατμόσφαιρα και ανοιχτό πνεύμα και όπου η γλώσσα ήταν εμπόδιο «τα καταφέραμε με την καρδιά και το βλέμμα».

Επισήμανε την ανάγκη οι συζητήσεις και οι επαφές να μετουσιωθούν σε πράξεις.

«Υπάρχουν καλές ιδέες που εκφράστηκαν. Πρέπει να δουλέψετε, κάντε το», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε στο προσωπικό ενδιαφέρον της καγκελαρίου Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνέλευση και πρόσθεσε ότι τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς εμπλέκονται στη διαδικασία των αδελφοποιήσεων, μέσω των εκλογικών τους περιφερειών. Συγκεκριμένα, το νησί Ρούκεν αδελφοποιήθηκε με την Κέρκυρα και η Καλαμάτα με την πόλη Σβέμπις Χαλ (Schwabisch Hall).

Επισήμανε, τέλος, ότι όλα τα κόμματα στο γερμανικό κοινοβούλιο υποστηρίζουν το εγχείρημα της ελληνογερμανικής συνεργασίας και θα ήταν ωραίο και το ελληνικό κοινοβούλιο να επιδείξει την ίδια αλληλεγγύη.

Η τέταρτη Ελληνογερμανική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2013 στη Νυρεμβέργη.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
με πληροφορίες από το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης