Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη για εκβίαση σε βάρος πρώην οικονομικού επιθεωρητή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016, 20:13
Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη για εκβίαση σε βάρος πρώην οικονομικού επιθεωρητή
Ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα ασκήθηκε σε βάρος πρώην επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος κατηγορείται ότι ζητούσε και έπαιρνε «φακελάκια» πολλών χιλιάδων ευρώ από επιχειρηματίες εν όψει οικονομικών ελέγχων, αλλά και προκειμένου να «κουρεύει» βεβαιωμένα πρόστιμα. Ο κατηγορούμενος το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού ανακριτή.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, φέρεται ότι για μία περίπου δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2003, εκβίαζε Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, ζητώντας διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκών φορολογικών ελέγχων, ή στην περίπτωση που είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμων, να μεσολαβήσει για τη μείωσή τους. Η «ταρίφα» του ξεκινούσε από 10.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογα με την περίπτωση ξεπερνούσε και τις 20.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας των «αδιάφθορων» του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προκλήθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία, κατέθεσαν τουλάχιστον 20 επιχειρηματίες, ισχυριζόμενοι ότι έπεσαν θύματά του, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 40-50.

Παράλληλα, έγινε άρση του τραπεζικού του απορρήτου και βρέθηκαν καταθέσεις μεγαλύτερες του μισού εκατομμυρίου ευρώ, που δεν δικαιολογούνται με βάση τις νόμιμες αποδοχές του, ενώ προέκυψε ότι ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η έρευνα «έδειξε» ακόμη, ότι εμπλέκεται σε εταιρεία με έδρα τη Μεγαλόνησο.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, μελετώντας τα συγκεκριμένα ευρήματα παρήγγειλε σε βάρος του άλλοτε οικονομικού επιθεωρητή, ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), πράξεις για τις οποίες αναμένεται να απολογηθεί το προσεχές διάστημα σε ειδικό ανακριτή εγκλημάτων διαφθοράς.

Εξεταζόμενος πάντως, στο πλαίσιο της διενεργηθείσας έρευνας, ο ίδιος φέρεται ότι αρνήθηκε τα όσα καταγγέλθηκαν εναντίον του, τονίζοντας ότι ουδεμία σχέση έχει με εκβιασμούς, ενώ αναφορικά με τις «αδικαιολόγητες» τραπεζικές καταθέσεις είπε ότι προέρχονται από τη μισθοδοσία του.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016, 20:16