Θεσσαλονίκη: Προσάραξη δεξαμενόπλοιου και σύλληψη του πλοιάρχου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Μαΐου 2022, 15:52
Θεσσαλονίκη: Προσάραξη δεξαμενόπλοιου και σύλληψη του πλοιάρχου

Το δεξαμενόπλοιο «ECOMATE», με σημαία Μάλτας και δώδεκα ημεδαπούς μέλη πληρώματος, καλά στην υγεία τους, προσάραξε την Παρασκευή 20 Μαΐου το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή «Παλιομάνας» του κόλπου Θεσσαλονίκης, σε αμμώδη αβαθή ύδατα.

Συγκεκριμένα, το «ECOMATE» εντοπίστηκε ακινητοποιημένο στο σύστημα παρακολούθησης πλοίων (AIS), ενώ, κατόπιν επανειλημμένων προσπαθειών επικοινωνίας με τον πλοίαρχο, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στη συνέχεια, στην περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος του Λιμενικού διαπιστώνοντας την προσάραξη του δεξαμενόπλοιου.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο εν λόγω σημείο έσπευσαν αντιρρυπαντικό σκάφος, ιδιώτης δύτης και ρυμουλκό, με τη συνδρομή του οποίου το δεξαμενόπλοιο αποκολλήθηκε και κατέπλευσε με ιδία μέσα στο αγκυροβόλιο του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Το ανωτέρω πλοίο είχε αποπλεύσει έμφορτο από τον λιμένα Θεσσαλονίκης για τον λιμένα Ασπροπύργου, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων, δεν υπήρξε εισροή υδάτων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο πλοίαρχος του «ECOMATE», επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι προσκομίσεως πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Μαΐου 2022, 17:57