Η επιμονή του Δήμου Θεσσαλονίκης να κρατά στα ύψη τα δημοτικά τέλη, παρά την οικονομική κρίση, ανάγκασε τους καταστηματάρχες της συμπρωτεύουσας να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως αναφέρουν σε προσφυγή που κατέθεσαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αρνείται επιμόνως να μειώσει τα δημοτικά τέλη (χρήσης κοινοχρήστων χώρων ,πεζοδρόμων, πλατειών), διατηρώντας τα στα επίπεδα που ίσχυαν τα περασμένα χρόνια και ήταν απ’ τα υψηλότερα στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης και 104 μαγαζάτορες της πόλης που υπογράφουν την προσφυγή, ζητούν μείωση των τελών κατά 30% καθώς, όπως επισημαίνουν, η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έλαβε υπόψη της τη «ραγδαία και ιστορικών διαστάσεων οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα». Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την προσφυγή, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στερείται συγκεκριμένης αιτιολογίας, ξεπερνώντας τα όρια διακριτικής ευχέρειας του Δήμου « σε σχέση με την μεταβολή των οικονομικών συνθηκών πτωτικά, λόγω της ανεπανάληπτης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, της πτώσης των εμπορικών αξιών, αλλά και της διακοπής δραστηριότητας του 60% των καταστημάτων».

Οι μαγαζάτορες τονίζουν πως τα δημοτικά τέλη στη Θεσσαλονίκη διατηρούνται «σε πολύ μεγάλο ύψος, και δη στα επίπεδα του 2008 , όταν μάλιστα είχε τότε επιβληθεί αύξηση 4,5% και όταν ο ίδιος ο Δήμος ομολογεί ότι αποτελούσαν τα υψηλότερα τέλη σε όλη την Ελλάδα». Σύμφωνα με την Ένωση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αγνόησε ότι: 1) η εμπορικότητα των δρόμων, όπου παραμένουν υψηλά τα δημοτικά τέλη έχει μειωθεί κατά 60%, 2) Τα περισσότερα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα που λειτουργούσαν στην πόλη έκλεισαν, 3) Ο κύκλος εργασιών των υπαρχόντων επιχειρήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι μειωμένος κατά 50%, ενώ σε σχέση με το έτος 2009 είναι μειωμένος κατά 70%, 4) Η πελατεία των καταστημάτων ολοένα και μειώνεται. 5) Η ανεργία μαστίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης και 6) Η εμπορική ζωή της πόλης είναι σε πλήρη οικονομικό μαρασμό.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης