Επιμνημόσυνη δέηση για τα έξι εκατομμύρια Εβραίων της Ευρώπης, θύματα του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων οι 50.000 Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης τελέστηκε στην Ιερά Συναγωγή “Μοναστηριωτών”.

“Μπορούσε να αποφευχθεί το Ολοκαύτωμα; Το ερώτημα καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι ρητορικό, τα ιστορικά φαινόμενα, ωστόσο, δεν είναι υπερβατικές μεταφυσικές έννοιες, αλλά ένα σύμπλεγμα κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών συνθηκών, στις οποίες ο ανθρώπινος παράγοντας είναι τελικά ο καταλύτης και των εξελίξεων και των επιλογών”, ανέφερε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος, ποιητής, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού “ΕΝΕΚΕΝ”, Γιώργος Γιαννόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για τη γνώση και αναγνώριση της ιστορίας ως στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης απέναντι στα αθώα θύματα και ως “προϋπόθεση για να γίνουμε και να είμαστε πολίτες της Θεσσαλονίκης”, ο κ.Γιαννόπουλος τόνισε ότι “σήμερα που με αφορμή την οικονομική κρίση αναβιώνει ο ρατσισμός, το τέρας του φασισμού και του αντισημιτισμού, το αίτημα της μνήμης αποτελεί ζωτικό ανάχωμα της κοινωνίας και αφορά όλους μας, αφορά το μέλλον των παιδιών μας, των παιδιών όλου του κόσμου”.

Την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποίησε ο Σοφολογιότατος Ραβίνος Ααρών. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση ποιημάτων από τη συλλογή “Ποιήματα για το Ολοκαύτωμα”, που μετέφρασε η Άντυ Σαούλ- Αντώτσιου. Την απαγγελία έκαναν οι Γιάννης Φέρτης και Βικτώρια Μπενουζίλιο, πλαισιωμένοι από τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Απόστολο Χανδράκη (βιολοντσέλο) και Μαρίνα Ηλιοπούλου (φαγκότο).

Στη τελετή παρέστησαν ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σ.Φάμελλος, βουλευτές και υποψήφιοι Δήμαρχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης