Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση στην επιστολή της αναφέρει ότι «οι αλλαγές που επέρχονται στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας και η επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων, αποτελούν θετική εξέλιξη, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει ότι «σε επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ώστε να αποτραπεί η καταγγελλόμενη όσμωση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας».

Όμως, συνεχίζει η Ένωση, «με τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις εκτιμούμε, ότι η διαδικασία και τελικά η εισήγηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης των κατάλληλων προσώπων για τις θέσεις Αντιπροέδρων και Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, καθώς και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να γίνεται μέσω της Βουλής.

Άλλως, αν επιλεγεί στη σχετική διαδικασία να συμμετέχουν οι δικαστές με κάποιας μορφής ψηφοφορία, προτείνουμε καθόσον αφορά την επιλογή του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, να ψηφίζουν οι διοικητικοί δικαστές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τις προϋποθέσεις προαγωγής στη θέση του Γενικού Επιτρόπου, η Ένωση αναφέρει:

«Στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου, σχετικά με την προαγωγή στο βαθμό του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων, εκτιμούμε, ότι πρέπει να προβλεφθεί τριετής και όχι τετραετής συνολική υπηρεσία στους βαθμούς του Επιτρόπου και του Αντεπιτρόπου ή των Προέδρων Εφετών διοικητικών δικαστηρίων, όπως αφενός προβλέπει η ισχύουσα διάταξη (άρθρο 63 παρ. 7 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων), αφετέρου όπως, αντίστοιχα, προβλέπεται στο άρθρο 3 του σχεδίου νόμου, τριετής υπηρεσία Αρεοπαγίτη για την προαγωγή στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και στην προαγωγή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης