Η έντονη κακοκαιρία «Ωκεανίς», η οποία αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή, θα φέρει σφοδρές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο τελικά στην πόλη της Αθήνας.

Τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ότι η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της «Ωκεανίδας». Κατά συνέπεια, οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο σε περιοχές άνω των 600 μέτρων) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι περίπου τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 9 έως 10 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο και νοτιοδυτικό Αιγαίο, καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΕΑΑ/meteo έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με προγνωστικούς χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την «Ωκεανίδα» από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής έως και το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς και προγνωστικούς χάρτες της χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Κυριακής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης