Έναν εύκολο τρόπο να βγάζουν χρήματα φαίνεται πως έχουν βρει επιτήδειοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ξάνθης και ευρύτερα της Θράκης, εισπράττοντας χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες μέσω «μαϊμού» εράνων για άτομα με αναπηρία και πιο συγκεκριμένα τυφλούς.

Οι απατεώνες λειτουργώντας συνήθως οργανωμένα σε ομάδες καταφτάνουν στην περιοχή είτε από άλλες περιοχές της χώρας είτε από Βόρειες χώρες του εξωτερικού παριστάνοντας τους τυφλούς και επαιτώντας για χρήματα ή προφασιζόμενοι πως εκπροσωπούν σωματεία αναπήρων με στόχο και πάλι να υφαρπάξουν χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δράση τους είναι γνωστό στα επίσημα και αναγνωρισμένα σωματεία αναπήρων της περιοχής, ενώ όπως τονίζει η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης κ. Ελένη Αλατά, στο σύνολό τους τα περιστατικά που καταγράφονται στην περιοχή αφορούν τους τυφλούς.

«Η επαιτεία σε βάρος των τυφλών ή άλλων αναπηριών είναι μια μεγάλη μάστιγα που ταλαιπωρεί τον κόσμο της αναπηρίας πάρα πολλά χρόνια. Δεν έγινε τίποτα τόσα χρόνια και πλέον πιστεύουμε ότι μόνο με την ενημέρωση του κόσμου μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα» αναφέρει η ίδια, εξηγώντας πως «οι απατεώνες είτε μεμονωμένα που κατευθύνονται από άλλες ομάδες πηγαίνουν σε πόλεις και χωριά, έρχονται από τις Βόρειες χώρες και με το πρόσχημα ότι κάνουν έρανο για άτομα με τυφλότητα εισπράττουν χρήματα. Έρχονται συνέχεια άτομα και μας λένε ότι έδωσαν χρήματα για το έρανό μας και πως μας στηρίζουν».

Αυτό που η κα Αλατά επιθυμεί να γίνει κατανοητό είναι το γεγονός πως οι τυφλοί της περιοχής δεν είναι επαίτες και ζουν με αξιοπρέπεια με όσες παροχές τους χορηγούνται από το κράτος υπό την ασπίδα των κοινωνικών δομών αλλά και των Σωματείων τους. «Εφιστούμε την προσοχή των συνδημοτών μας. Οι τυφλοί δεν κάνουν ποτέ έρανο και δεν επαιτούν. Ζουν με αξιοπρέπεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλάζουν πρόσωπα!

Οι σπείρες επιτηδείων στην προσπάθεια να παραπλανήσουν τόσο τους πολίτες όσο και τις Αρχές φρεσκάρουν κάθε τόσο το «προσωπικό» τους επιλέγοντας διαφορετικά πρόσωπα για τις απατεωνιές τους, ώστε να αποφεύγουν τη σύλληψη. “Έρχονται συνέχεια καινούργια άτομα για να μην είναι τα ίδια και αναγνωρίζονται. Τους δίνουν ένα ημερομίσθιο μηδαμινό για να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και να πωλούν κουπόνια. Τα διαθέτουν προς 5 ευρώ το ένα, ενώ συνήθως καταφέρνουν να πουλήσουν πολλά περισσότερα από ένα, βγάζοντας πολλά χρήματα. Ένας προχθές μου είπε πως μας αγαπά τόσο πολύ που έδωσε 10 ευρώ για να ενισχύσει τον έρανό μας. Εμείς δεν κάνουμε έρανο και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.

ΠΗΓΗ: thrakitoday.com

A.A.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης