Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Σε θρίλερ εξελίσσεται από το απόγευμα της Τετάρτης η υπόθεση απομάκρυνσης του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως την Τρίτη ο κ. Σφακιανάκης παρουσίασε σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο κέντρο της Αθήνας τα νέα του βιβλία για το Διαδίκτυο, παρουσία υπουργών, δικαστών, εισαγγελέων, ανώτατων δικαστικών και αξιωματικών, ενώ καταχειροκροτήθηκε από όλους για την προσφορά του στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στην κοινωνία από τη θέση που υπηρετεί.

Μία ημέρα μετά, στο πλαίσιο της κρίσης των υποστρατήγων της ΕΛ.ΑΣ, με επίσημη ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε η μετακίνησή του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α. ως προϊσταμένου.

Η απόφαση αυτή του νέου αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προκάλεσε εύλογα ερωτήματα σχετικά με την τοποθέτηση ενός από τους πιο μάχιμους και αποτελεσματικούς αξιωματικούς σε θέση ανενεργή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, έχουν προκληθεί αντιδράσεις και ενστάσεις για τη συγκεκριμένη μετακίνηση, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εντός ολίγων ωρών να υπάρξουν νέες εξελίξεις, ακόμη και διαφορετική απόφαση για τον επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση στο Μαξίμου για την απόφαση του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Kωνσταντίνου Τσουβάλα, καθώς δεν είχε λάβει προηγουμένως σχετική ενημέρωση.

Ποιος είναι ο Μανώλης Σφακιανάκης

Η καριέρα του στην Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε το 1982, όταν εισήχθη στη Σχολή Ενωμοταρχών. Από το 1995 ξεκίνησε τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την οποία το 2004 αναβάθμισε σε Τμήμα, το 2011 σε Υποδιεύθυνση και το 2014 σε Διεύθυνση, που σήμερα στελεχώνεται από πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό με ειδικές γνώσεις και μεταπτυχιακές σπουδές σε διάφορους τομείς της Πληροφορικής.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του και υπό την αδιάκοπη εποπτεία του, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει προλάβει και έχει εξιχνιάσει έναν τεράστιο αριθμό αυτοκτονιών, σώζοντας συνολικά τουλάχιστον 1.200 ανθρώπινες ζωές συμπολιτών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει οδηγήσει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης τουλάχιστον 1.000 παιδόφιλους.

Επιπλέον, με δική του πρωτοβουλία και υπό την καθοδήγησή του δημιουργήθηκαν: α) η ιστοσελίδα Cyberκid καθώς και η ομώνυμη εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα (smartphone app) διαθέσιμη σήμερα για συσκευές με λογισμικό Android ή IOS ή Windows με σκοπό να ενημερώσει και να προστατέψει πρωτίστως τα παιδιά αλλά και τους γονείς από οποιουδήποτε είδους απειλές που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο διαδίκτυο. Μάλιστα, η εφαρμογή παρέχει, μέσω ειδικού πλήκτρου, τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσης στο τηλεφωνικό κέντρο CyberAlert της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που λειτουργεί όλο το 24ωρο, προκειμένου να καταγγέλλονται ύποπτα περιστατικά προς περαιτέρω διερεύνηση και β) η ιστοσελίδα Feelsafe καθώς και η ομώνυμη εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα (smartphone app) διαθέσιμη σήμερα για συσκευές με λογισμικό Android ή IOS με σκοπό να ενημερώσει και να προστατέψει κυρίως τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες από τους διαδικτυακούς κινδύνους κατά τη διενέργεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους.

Ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης δημοσίευσε βιβλία στα οποία αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τις απειλές τις οποίες μπορεί να διατρέχει κάποιος που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Επιπλέον, έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων προσφέροντας συμβουλές σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, ενώ από το 2011 είναι υπεύθυνος για τις ημερίδες και τα συνέδρια που έχει παραθέσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, σε όλη την Ελλάδα.

Λόγω της αποτελεσματικότητάς του, ο ελληνικός Τύπος τον έχει αποκαλέσει πολύ συχνά «Πουαρώ του διαδικτύου» και «Φύλακα Άγγελο».

Προκάλεσε τη σύναψη συνεργασίας του ΥΠ.Δ.Τ.Π.Τ.Π με το Υπουργείο Παιδείας, στοχεύοντας στην επαρκή ενημέρωση των μαθητών, μέσω τηλεδιασκέψεων, αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση και τους τρόπους αντιμετώπισης κινδύνων του διαδικτύου. Το εκπαιδευτικό έτος 2014-2015 καλύφθηκαν οι ανάγκες για ενημέρωση 800 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εβδομαδιαίως.

Βραβεία με τα οποία έχει διακριθεί

– Την 20ή Νοεμβρίου 2014, με αφορμή τον εορτασμό της 25ης επετείου της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τιμήθηκε από τη UNICEF για τη σημαντική συμβολή του στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

– Τρεις φορές έχει βραβευθεί από το F.B.I. για την άμεση ανταπόκριση της Υπηρεσίας σε θέματα πρόθεσης αυτοκτονιών.

– Από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τη συμβολή του στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

– Από το Υπουργείο Παιδείας, για τη διάσωση ενός παιδιού από απόπειρα αυτοκτονίας.

– Από την Ακαδημία Αθηνών για την ιδιαιτέρως μεγάλη κοινωνική του προσφορά με το έργο που επιτελεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της οποίας ηγείται, προσφέροντας πολύτιμη εργασία στην προστασία παιδιών από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου και αποτρέποντας πράξεις αυτοχειρίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης