Άθλιες συνθήκες κράτησης μεταναστών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 10:37
Άθλιες συνθήκες κράτησης μεταναστών
Στα Αστυνομικά Τμήματα του Πειραιά, στη Δραπετσώνα, στη Νίκαια, στην Καλλίπολη, στο Μοσχάτο, στη Σαλαμίνα και σε άλλα, όπως και σε Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας στην Κυψέλη και αλλού, όπως είναι πλέον ευρύτατα γνωστό, στοιβάζονται καθημερινά πολλές δεκάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά σε συνθήκες απολύτως παράνομες και άθλιες.

Υπάρχουν άνθρωποι εκεί που μόνο ως άνθρωποι δεν αντιμετωπίζονται. Άλλοι μένουν 2– 3 μήνες, άλλοι 4 – 6 και αρκετοί έως και 8-9 μήνες, χωρίς φυσικό αερισμό, χωρίς αυλισμό, χωρίς να βλέπουν το φως της ημέρας. Οι ασθένειες πολλές, η ψώρα θερίζει, η απόγνωση περισσεύει.

Παρά τις προσπάθειες του αστυνομικού προσωπικού των Τμημάτων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, των κοινωνικών λειτουργών και Επιτροπών Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης, όσες βελτιώσεις και αν έγιναν τις τελευταίες μέρες, κυρίως υπό την πίεση κινητοποιήσεων πολιτών και φορέων του Πειραιά, δεν μπορούν να αλλάξουν την εικόνα γιατί τα κτήρια αυτά είναι απολύτως ακατάλληλα για κράτηση οποιουδήποτε ανθρώπου άνω των 48 ωρών.

Αν και τα μείζονα ζητήματα είναι η κατάργηση του βάρβαρου σχεδίου «Ξένιος Ζευς» και η ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών που προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου, και πέραν επίσης του γεγονότος ότι και σε άλλα κέντρα κράτησης – εκτός αστυνομικών τμημάτων - επικρατούν επίσης άθλιες συνθήκες, εν τούτοις καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρχει για την επείγουσα ανάγκη κατάργησης των Α.Τ. του Πειραιά ως κέντρων πολύμηνης κράτησης ανθρώπων.

Για το θέμα έκανε ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας

1. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, ώστε να μην κρατείται κανείς αλλοδαπός ή Έλληνας σε συνθήκες που παραβιάζουν κατάφωρα τις διατάξεις του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ); Πότε θα καταργηθούν τα Αστυνομικά Τμήματα του Πειραιά, αλλά και άλλων περιοχών της Αττικής, ως κέντρα πολυήμερης και πολύμηνης κράτησης αλλοδαπών;

2. Πότε θα καταργήσει τον «Ξένιο Δία», πολιτική που ήδη με την εφαρμογή της έχει καταγράψει πληθώρα γεγονότων καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων μεταναστών στη χώρα μας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Θοδωρής Δρίτσας

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 10:37