Πρωταθλητής του στίβου έκλεβε φωτογραφίες από υπολογιστές φοιτητριών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, 17:50
Πρωταθλητής του στίβου έκλεβε φωτογραφίες από υπολογιστές φοιτητριών
Ένα απίστευτο «κόλπο» είχε βρει ένας 28χρονος πρωταθλητής του στίβου, προκειμένου να παίρνει τον έλεγχο ηλεκτρονικών υπολογιστών που ανήκαν κυρίως σε φοιτήτριες και να αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα τους, μεταξύ των οποίων και φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου.

Ο Κ. Α., ο οποίος έπεσε στα χέρια των ανδρών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, κατά το χρονικό διάστημα από το Μάιο του 2013 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, χρησιμοποιώντας τρία «προφίλ» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», προσέγγιζε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες διαφόρων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, στις οποίες έστελνε αιτήματα φιλίας, καθώς και σε διαδικτυακές φίλες τους, υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Για να επιτύχει τους σκοπούς του, ο αθλητής ανέφερε ψευδώς ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ’ αποστάσεως προσωπικούς τους υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, προκειμένου να «δοκιμάσει» την ισχύ και την αποτελεσματικότητα ενός νέου αντι-ϊικού προγράμματος.

Αφού τελικά τις έπειθε, ζητούσε να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης, με το οποίο αποκτούσε πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματά τους, εν αγνοία τους και στη συνέχεια ανέσυρε και αντέγραφε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων, ψηφιακά αρχεία με φωτογραφίες και βίντεο, μεταξύ των οποίων και ερωτικού περιεχομένου.

Με τη διαδικασία αυτή, κατάφερε να ανασύρει και να αντιγράψει πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων χρηστών. Μέχρι στιγμής, έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε 116 περιπτώσεις εξαπάτησης γυναικών και σε δύο απόπειρες, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Από τη μεθοδική και πολύμηνη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα ταυτοποιήθηκε ο προαναφερόμενος, ως διαχειριστής των επίμαχων «προφίλ» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων ενεργούσε την παράνομη δραστηριότητα.

Το πρωί της Τετάρτης, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του, σε περιοχή της Αθήνας, όπου από την επιτόπιο ψηφιακό έλεγχο εξειδικευμένων Αξιωματικών διακριβώθηκε η παράνομη δράση του.

Επιπλέον ανευρέθηκαν, σε ψηφιακά μέσα που κατείχε, αποθηκευμένα πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (ψηφιακά αρχεία), ήτοι χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. τα οποία είχε αποσπάσει από τις παθούσες, αθέμιτα με τον ως άνω τρόπο δράσης με σκοπό την δόλια εκμετάλλευση τους .

Από την έρευνα ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, δυο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και ένας εξωτερικός φορητός δίσκος τύπου USB, τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος των ψηφιακών δεδομένων, που είχε αποσπάσει με τον ως άνω παράνομο τρόπο.

Από τις 116 συνολικά περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί και ταυτοποιηθεί οι 16, ενώ τις υπόλοιπες 100 ομολόγησε ο δράστης και διενεργείται έρευνα για τον εντοπισμό των παθόντων.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε γίνει αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών (τηλεφωνικών, εγγράφων και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), σε καθημερινή βάση για την δράση του συλληφθέντα, ενώ ερευνάται η συμμετοχή - εμπλοκή του και σε άλλες όμοιες αξιόποινες πράξεις.

Ο δράστης με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 210-647 69 59

• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android : CYBERKID

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, 19:05