Σε άλλη μία αθώωση του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και πρώην στελεχών του Υπουργείου Άμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα προχώρησε μετά από πολύμηνη διαδικασία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώους τον επιχειρηματία καθώς και δέκα συγκατηγορουμένους του για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που είχαν συμφωνηθεί το 2003 ενόψει της αγοράς 12 ελικοπτέρων Apache τύπου AH-64D από την αμερικανική βιομηχανία BOEING κόστους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύμβαση που απασχόλησε το δικαστήριο αφορούσε την ανάληψη εκ μέρους της εταιρίας SONAK του επιχειρηματία ,ως υποκατασκευαστή, έργων αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των 12 όπλων. Σύμφωνα με την κατηγορία , το κόστος των προσφερόμενων έργων τιμολογήθηκε χαμηλότερα από εκείνο που προέβλεπε ο νόμος με αποτέλεσμα να προκύψει ζημιά του Δημοσίου ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πλην του επιχειρηματία στο εδώλιο για την υπόθεση κάθισαν ο πρώην γενικός  γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Σπύρος Τραυλός, καθώς και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου , κατά την περίοδο υπουργίας του κ. Γιάννου Παπαντωνίου.

Οι κατηγορίες είχαν απαγγελθεί πριν πέντε χρόνια από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και αφορούσαν τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, υπό το επιβαρυντικό καθεστώς του νόμου περί καταχραστών και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, ενώ η δικογραφία είχε αποσταλεί στην Βουλή όσον αφορά ενδεχόμενες ευθύνες του τότε υπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο οδηγήθηκε σε ομόφωνη αθώωση καθώς έκρινε ότι δεν προέκυψε ζημιά του Δημοσίου και ότι δεν στοιχειοθετήθηκαν οι πράξεις που είχαν καταλογιστεί στους έντεκα κατηγορούμενους.

Η αθώωση του επιχειρηματία , που εκπροσωπείται από του δικηγόρους Θανάση Κανελλόπουλο και Πάρη Τσάμη, αλλά και συγκατηγορουμένων του σε υποθέσεις εξοπλιστικών είναι η 3η κατά σειρά, καθώς έχουν προηγηθεί οι αθωωτικές αποφάσεις για τις υποθέσεις των αντισταθμιστικών από την σύμβαση αγοράς ελικοπτέρων Σινούκ καθώς και για τον αποκαλούμενο “ηλεκτρονικό πόλεμο” .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης