Αθώοι του… μαύρου χρήματος, δηλώνουν οι πρώτοι δύο κατηγορούμενοι στο "σκάνδαλο Siemens"

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018, 21:09
Αθώοι του… μαύρου χρήματος, δηλώνουν οι πρώτοι δύο κατηγορούμενοι στο "σκάνδαλο Siemens"
Φτάνοντας η ώρα των απολογιών στη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens, πάνω από 17 μήνες μετά την έναρξή της, ουδείς εκ των δύο πρώτων κατηγορουμένων είχε να πει κάτι για την …ταμπακιέρα.

Ο μεγάλος απών από τη διαδικασία και άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas Μιχ. Χριστοφοράκος, , μέσω του συνηγόρου του και ο άρτι αφιχθείς από την Γερμανία , πρώην πρόεδρος του ΔΣ του γερμανικού κολοσσού, Heinrich von Pierer αρνήθηκαν ότι ξέρουν κάτι περί μαύρων ταμείων της εταιρείας.

Η συνήγορος του Μιχ. Χριστοφοράκου ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία, αφού έθεσε ζήτημα δεδικασμένου, επισημαίνοντας ότι ήδη ο εντολέας της έχει καταδικασθεί από το Ειρηνοδικείο Μονάχου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά, υποστήριξε πως «δεν έχουν ερμηνευτεί σωστά» τα περιβόητα ημερολόγια της γραμματέως του Αικατερίνης Τσακάλου, όπου έχουν καταχωρηθεί όλα τα ραντεβού με πολιτικά η μη πρόσωπα,.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ Siemens, Heinrich von Pierer ο οποίος «πέταξε» το πρωί αεροπορικώς στη χώρα μας και θα επιστρέψει αυθημερόν στη Γερμανία, υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα για παρανομίες της εταιρείας. «Η γερμανική έρευνα απέδειξε πως υπήρχαν δραστηριότητες «μη σύννομες», τις οποίες δεν ήξερα. Τελεία. Δεν μου είπε κανείς ποτέ τίποτα. Ήξεραν όλοι ότι κάτι τέτοιο εγώ δεν θα το αποδεχόμουν …Από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του ΔΣ Siemens μέχρι το 1999 που έγινε ποινικό αδίκημα (σ.σ. τα δώρα σε κρατικούς αξιωματούχος), εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

Παρότι κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κατηγορούμενος θυμήθηκε πως είχε συναντήσεις πολλούς υπουργούς εν τούτοις η μνήμη του δεν φάνηκε να τον βοηθάει στα ονόματα τους.

Ερώτηση: Στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου υπάρχει στις 21.1.97 σημείωση με το όνομά σας και του Γιάννου Παπαντωνίου. Για τί πρόκειται;

Απάντηση: Ποιός ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από το Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο.

Από την πλευρά του, το πρώην υψηλόβαθμος στέλεχος της Siemens Hellas, Ηλίας Γεωργίου, αναφέρθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται να διαχειριζόταν, υποστηρίζοντας πως αυτό συνέβαινε για τις ανάγκες της εταιρείας. «Δεν ήθελαν να φαίνονται στο όνομα μου για φορολογικούς λόγους» είπε, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για χρήματα που διακινούνταν «για κατασκοπεία των ανταγωνιστών και για φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται ότι φιλοξενήθηκαν».

Εισαγγελέας: Εσείς δεν αποκλείετε ότι δίνονταν και δωροδοκίες; Πως εξηγείτε ότι τα γερμανικά στελέχη περιέγραψαν πληρωμές σε δωροδοκίες; Ο Niedl μιλάει και για σας....

Κατηγορούμενος: Αυτά τα έλεγε κι ήταν κατηγορούμενος. Εγώ δεν συμμετείχα σε καμία δωροδοκία..

Εισαγγελέας: Εκτός αυτή του Μαντέλη...

Κατηγορούμενος: Εγώ λέω πως δεν ήταν δωροδοκία. Για να γνωρίζει κανείς πρέπει να ξέρει και εγώ δεν ήξερα γιατί ήταν τα χρήματα... Και εσείς το λέτε εύκολα.... Μου κάνει κατάπληξη που το λέτε αυτό.

Εισαγγελέας: Δεν έχω ευκολία. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις…

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018, 21:09