Με την αθώωσή του, έκλεισε η τελευταία δικαστική εκκρεμότητα του Μιχ. Καρχιμάκη για την κατηγορία που του είχε αποδοθεί και η οποία αφορούσε την ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αθώωσε τον πρώην υπουργό Μιχ. Καρχιμάκη, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετείται η νομοτυπική μορφή του αδικήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καρχιμάκης κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας με αφορμή ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή το 2006 για τα ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ, στη οποία σύμφωνα με την κατηγορία, καταγράφονταν απόρρητα στοιχεία.

 «Ποιο είναι το κρατικό μυστικό όταν ο αρμόδιος υπουργός απαντά στον κ. Καρχιμάκη αναλυτικά; Δεν αποδεικνύεται ότι εξώθησε άλλον να του χορηγήσει τα στοιχεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας στην πρόταση του γεγονός που επικαλέστηκε στην απολογία του και ο κατηγορούμενος ο οποίος υπογράμμισε πως  ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στην απάντηση του στη Βουλή δεν ανέφερε ότι τα επίμαχα στοιχεία ήταν απόρρητα.

«Εγώ λειτούργησα θεσμικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον για μην θρηνήσουμε κι άλλες ζωές συνανθρώπων μας όπως έγινε στην τραγωδία με το ΣΙΝΟΥΚ. Είμαι αθώος» είπε απολογούμενος ο κ. Καρχιμάκης συμπληρώνοντας πως στοχοποιήθηκε καθώς ήταν εκείνος που αποκάλυψε την υπόθεση των ομολόγων αλλά το θέμα των off-shore πολιτικών προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχάλη Καρχιμάκη κατέθεσε ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Ρέππας, ο οποίος υποστήριξε πως ο συνάδελφος του ήταν εξαιρετικά δραστήριος και λειτουργούσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης υλικού και εγγράφων. Παράλληλα, ο κ. Ρέππας εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Μιχάλης Καρχιμάκης είχε γίνει στόχος «επειδή τον φοβούνταν».

Υπενθυμίζεται πως με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών έχει κλείσει από το 2018 και το άλλο σκέλος της υπόθεσης για τα απόρρητα έγγραφα που εφέρετο να είχε στην κατοχή του ο πρώην υπουργός.

Με το υπ’ αρ. 1430/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κρίθηκε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα και ότι τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν απόρρητο υλικό, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αφορά την παραβίαση μυστικών της πολιτείας, ούτε μπορούσαν να συγκροτήσουν κατηγορία για τη διάπραξη αυτού του αδικήματος. Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού ασκήθηκε μετά από αναφορά που κατατέθηκε στην ΕΥΠ τον Απρίλιο του 2013.

Ο ίδιος πάντως από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί την κατηγορία χαρακτηρίζοντάς την απολύτως αβάσιμη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης