Πρόστιμο 115.000 ευρώ επέβαλε στη ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επικαλούμενη μη τήρηση των κανόνων διαφάνειας αναφορικά με τις συνδέσεις φωτοβολταϊκών μονάδων.

Η ΡΑΕ ταυτόχρονα, δίνει στη ΔΕΗ προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να δημοσιοποιεί μέσω του ιστότοπού της τα αιτήματα επενδυτών ΑΠΕ για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης και να αναρτήσει τις τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής, όπως και τον οδηγό για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών στο δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις δύο διαδικασίες στις οποίες η μη εφαρμογή του νόμου από τη ΔΕΗ, με την ιδιότητά της ως διαχειριστή του δικτύου, αφήνει περιθώρια για κάθε είδους καταχρηστικές πρακτικές, κυρίως, ως προς το θέμα των προδιαγραφών για τις συνδέσεις.

Κατά νόμο, επιβάλλεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της ΔΕΗ ως διαχειριστή δικτύου, των τεχνικών προδιαγραφών σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής και του οδηγού για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών. Παρά ταύτα, έως τώρα, η σχετική πρόβλεψη δεν έχει ικανοποιηθεί, αν και η ΡΑΕ έχει επανειλημμένα ειδοποιήσει τη ΔΕΗ με επιστολές της.

Η εξέταση των παραβάσεων της ΔΕΗ, ως διαχειρίστριας του δικτύου, έγινε έπειτα από καταγγελία της εταιρείας «Enfinity Hellas» και θυγατρικών της. Η καταγγελία αφορούσε συγκεκριμένα τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Μη δημοσιοποίηση από τους διαχειριστές πληροφοριών σχετικά με τις αιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ που υποβάλλονται προς αυτούς.

2. Μη παροχή ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη των αιτημάτων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ (π.χ. ότι υποβλήθηκε προσφορά σύνδεσης).

3. Καθυστερήσεις από τους διαχειριστές σε ό,τι αφορά την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με σχέση με τα όσα ορίζονται στον ν. 3851/2010 (Αρθρο 21).

4. Χαρακτηρισμός (προφορικά), από εκπροσώπους του διαχειριστή δικτύου, περιοχών του διασυνδεδεμένου δικτύου διανομής ως κορεσμένων χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση της ΡΑΕ.

5. Εκδοση εξ αρχής δεσμευτικών προσφορών σύνδεσης (αντί για μη δεσμευτικές).

6. Μη παροχή στοιχείων σχετικά με την κατάσταση του τοπικού δικτύου.

7. Μη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης