Άλλη μια νύχτα πέρασε χωρίς οι θερμικές κάμερες να εντοπίσουν τον Κόλα και τους συνεργάτες του, που προσπαθούν να διαφύγουν στην Αλβανία διασχίζοντας τον ποταμό Καλαμά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξουθενωμένοι, οι διώκτες της ομάδας των δραπετών επιχειρούν να βρουν τα ίχνη των Αλβανών κακοποιών στην παραποτάμια περιοχή και στα καλαμποχώραφα. Εξίσου εξουθενωμένοι είναι και οι καταζητούμενοι, οι οποίοι τα παίζουν όλα για όλα επιχειρώντας να περάσουν στην Αλβανία, παρότι ο Κόλα έχει κι εκεί ανοιχτούς λογαριασμούς.

Οι ελπίδες της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνονταν αργά χθες το απόγευμα και πριν πέσει η νύχτα στον εγκλωβισμό των κακοποιών την ώρα που θα επιχειρούσαν μέσα στο σκοτάδι να διασχίσουν τον Καλαμά από ασφαλή σημεία, αποφεύγοντας τις τρεις γέφυρες της περιοχής.

Σε αυτήν την περιοχή, που είναι ίσωμα, οι θερμικές κάμερες θα μπορούσαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους μέσα στη νύχτα, αλλά, όπως φαίνεται, τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, έχει αποκλειστεί και η περίπτωση διαφυγής των κακοποιών μέσω θαλάσσιας οδού από τις εκβολές του Καλαμά έως την Αλβανία, αφού το Λιμενικό χτενίζει την περιοχή της Αγιάδας.

Το τελευταίο 24ωρο κυκλοφόρησε ευρύτερα και η πληροφορία πως ένας από τους βασικούς στόχους της σπείρας του Κόλα, μετά την απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων, ήταν η απελευθέρωση του Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος αποτελεί και εμβληματική μορφή του αλβανικού υποκόσμου.

Φημολογείται, ακόμη, πως ο ίδιος ο Κόλα έχει εκπαιδευτεί από νεαρή ηλικία στον UCK, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητές του να ελίσσεται σε δύσκολες καταστάσεις.

Είναι προφανές ότι αυτές οι πληροφορίες μπορεί και να διοχετεύονται εσκεμμένα, προκειμένου να δικαιολογηθεί η αδυναμία των ομάδων δίωξης των κακοποιών να εντοπίσουν εδώ και μήνες τους δραπέτες, οι οποίοι άφησαν πίσω τους νεκρούς ακόμα και αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τα μπλόκα και τις ενέδρες.

Το ανθρωποκυνηγητό

Από το πρωί της Παρασκευής, όταν εντοπίστηκε το αγροτικό αυτοκίνητο Ναβάρα στη Φιλιππιάδα, περίπου 1.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν περιμετρικά της περιοχής και την απέκλεισαν από βορρά, νότο, ανατολή και δύση.

Το ενδιαφέρον των αστυνομικών επικεντρώθηκε στην περιοχή Γκορίλα, στη Λάκα Σουλίου, απ’ όπου τα μονοπάτια οδηγούν στους παραπόταμους του Καλαμά και σε τουλάχιστον δύο σημεία του κυρίως ποταμού, όπου τα νερά είναι ρηχά και τα ρεύματα αδύναμα. Εκεί η διάσχιση του Καλαμά ευκολότερη, δεδομένου ότι φυλάσσονται όλες οι γέφυρες στην περιοχή.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως, αν οι κακοποιοί περάσουν τον Καλαμά, τότε η διαφυγή τους στην Αλβανία θα είναι εξασφαλισμένη. Τα προηγούμενα 24ωρα ο Κόλα και οι συνεργάτες του έβρισκαν καταφύγιο σε μαντριά προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις θερμικές κάμερες αλλά και να βρουν τροφή.

Πρακτική που, όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής απέδωσε στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου υπάρχουν στρούγκες εν ενεργεία. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει.

Από το πρωί του Σαββάτου οι επίλεκτες δυνάμεις της αστυνομίας, με βαρύ οπλισμό, χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή τα πυκνά καλαμποχώραφα της περιοχής και προωθούνται προς τα βόρεια και βορειοδυτικά, όπου θεωρητικά και κατά μήκος των αλβανικών συνόρων έχει αναπτυχθεί ένα κορδόνι ασφαλείας από τα περίπολα της αστυνομίας.

Αυτή η διάταξη παραμένει προς το παρόν η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει -πάντα θεωρητικά- τον εντοπισμό των κακοποιών.

«Περιμένουμε ένα ίχνος για να τους εντοπίσουμε»

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη, οι άνδρες των ΕΚΑΜ που συμμετέχουν στο ανθρωποκυνηγητό γνωρίζουν ότι ο Κόλα και οι συνεργάτες του δεν θα παραδοθούν, και αν εγκλωβιστούν θα δώσουν μάχη εκ του συστάδην – όπως συνέβη και πριν από μερικές ημέρες, όταν δύο από τους κακοποιούς έπεσαν νεκροί από πυρά της αστυνομίας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι καθένας από αυτούς φέρει τουλάχιστον ένα καλάσνικοφ και ένα περίστροφο, χειροβομβίδες αλλά και πολλούς γεμιστήρες, λεπτομέρεια που καταδεικνύει σημαντική δύναμη πυρός.

Γύρω στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου στέλεχος της αστυνομίας που συμμετέχει στην καταδίωξη ανέφερε χαρακτηριστικά στο zougla.gr: «Κατοπτεύουμε όλη την περιοχή, έχουμε κλείσει την περίμετρο και περιμένουμε ανά πάσα στιγμή ένα σημάδι που θα μας οδηγήσει σε αυτούς».

Πρόκειται για το τρίτο 24ωρο συνεχούς καταδίωξης, διώκτες και καταζητούμενοι έχουν καταπονηθεί, ενώ τα νεύρα είναι τεντωμένα και οι αντιδράσεις απρόβλεπτες.

«Μετά από τέτοια καταδίωξη και τέτοια κούραση η ψυχολογία του διωκόμενου αλλάζει, και κάποια στιγμή φτάνει στο σημείο να πει: “δεν πάει πια άλλο, θα τους περιμένουμε εδώ και ό,τι γίνει ας γίνει”.» Με αυτά τα λόγια στέλεχος των ΕΚΑΜ προσπαθούσε να εξηγήσει, μιλώντας στο zougla.gr, την ψυχολογική κατάσταση διωκτών και κακοποιών.

Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Διαβάστε επίσης:Bρέθηκε το μηχανάκι που έκλεψαν οι Αλβανοί κακοποιοί 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης