Μία σπανιότατη ιατρική περίπτωση αντιμετώπισε πρόσφατα η Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σε ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, στην κοιλιά του οποίου είχε αναπτυχθεί ένας τεράστιος κυστικός όγκος, βάρους 4 κιλών.

Η αφαίρεσή του πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον παιδοχειρούργο κ. Ανδρέα Μάρκου, διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, την Ελένη Καρβούνη, παιδοχειρουργό, και τους Γεώργιο Καλογιάννη και Μαρία Μασμανίδου, ειδικευόμενους ιατρούς, με το κοριτσάκι σήμερα να είναι καλά στην υγεία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για όγκο, που όπως υποστηρίζει ο κ. Μάρκου, «πρέπει να προϋπήρχε από τη γέννησή του και να μεγάλωνε σταδιακά στην κοιλιά του, για να καταλήξει μετά από τόσα χρόνια να έχει τόσο μεγάλο μέγεθος. Καταλάμβανε ολόκληρη την κοιλιά από το ήπαρ μέχρι την ουροδόχο κύστη».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «όλο το προσωπικό της Κλινικής ανέλαβε την εντατική παρακολούθηση του παιδιού και έτσι δεν χρειάστηκε να διακομιστεί και να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ Παίδων.

Παρά τη δυσκολία αφαίρεσης του όγκου από το ήπαρ και παρόλο που φαινόταν πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η χοληδόχος κύστη εν τούτοις έγινε προσπάθεια και “κρατήθηκε” γιατί σ” αυτή την ηλικία χρειάζεται για την ανάπτυξη του παιδιού (καλύτερη πέψη των λιπών, απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, ασβεστίου κλπ)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα για την περίπτωση του κοριτσιού ο κ. Μάρκου, ανέφερε τα ακόλουθα: «Πρόκειται για σπάνιο κυστικό όγκο ήπατος. Το παιδί ηλικίας 5 χρόνων σήμερα εμφάνιζε μια μετεωρισμένη κοιλία, δυσανάλογη για την ηλικία του, που τελευταία παρουσίαζε αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ανύψωσης του διαφράγματος και πίεσης των πνευμόνων. Επίσης παρουσίαζε δυσκολία κατά τη μετακίνηση λόγω του βάρους της κύστης (περίπου 4 kg). Η μικρή εξήλθε χωρίς τη μετεωρισμένη κοιλία, ελαφρότερη κατά 4 kg και χαίρει άκρας υγείας.

Το κορίτσι είναι ηλικίας 5 χρόνων και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο επειδή παρουσίασε έντονη δυσκολία στην αναπνοή λόγω του ότι ο όγκος μεγάλωσε αρκετά και πίεζε τα διαφράγματα και τον θώρακα προς τα πάνω και παρεμπόδιζε την αναπνοή.

Είχε την κύστη από τότε που γεννήθηκε αλλά το μέγεθός της ήταν μικρό και γι’ αυτό θεωρούσαν ότι φαινόταν μεγάλη η κοιλίτσα του επειδή το παιδάκι ήταν παχουλό.

Τα ίδια είχαν πει στους γονείς πριν 1-2 χρόνια (όπως και λίγο μετά τη γέννησή του) ότι είναι παχουλό το παιδί και γι’ αυτό έχει μεγάλη κοιλιά.

Όμως η κοιλιά του μεγάλωνε συνεχώς δυσανάλογα με την αύξηση του σώματός του. Πρόσφατα παρουσίασε δυσκολία στην αναπνοή η οποία χειροτέρευε συνεχώς και γι” αυτό επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και η Μαγνητική Τομογραφία αποκάλυψε έναν γιγαντιαίο κυστικό όγκο ο οποίος κατελάμβανε ολόκληρη την κοιλιά από ήπαρ μέχρι την ουροδόχο κύστη.

Επειδή ο κυστικός όγκος ήταν τεράστιος και στη Μαγνητική Τομογραφία φαινόταν να καταλαμβάνει όλη την κοιλιά και να ξεκινά από το ήπαρ και να φτάνει να εφάπτεται με τα έσω γεννητικά όργανα και την ουροδόχο κύστη γι” αυτό έγινε σχολαστική προετοιμασία και σχεδιασμός προκειμένου οι χειρουργοί να μπορέσουν να διαχειριστούν όλες τις πιθανές περιπτώσεις που πιθανόν θα συναντούσαν και που δεν μπορούσαν να διευκρινιστούν προεγχειρητικά με τη Μαγνητική Τομογραφία.

Στη μαγνητική τομογραφία φαινόταν επίσης ότι το ήπαρ είχε συμπιεστεί και είχε ελαττωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέγεθός του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης