Άφεση… χρεών για ΕΝΦΙΑ ζητούν τα μοναστήρια τα οποία εξαιρούνται από το νόμο που προβλέπει την απαλλαγή των μοναστηριακών ακινήτων από τη καταβολή του.

Τη φορολογική αυτή ανισότητα επικαλέστηκε, με προσφυγή που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας, Χαλκιδικής, στην οποία είχε επιβληθεί ΕΝΦΙΑ 142.000 ευρώ που μετά από τροποποιητική δήλωση, μειώθηκε στα 21.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιερά Μονή ζητεί να μην καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, σε όποιο σημείο της Ελλάδος και εάν βρίσκονται, όλα τα μοναστηριακά ακίνητα είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές – λατρευτικές τελετές ή για άλλους σκοπούς. Όπως υποστηρίζει με τα σημερινά δεδομένα συντρέχει άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ των Μονών η οποία είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προστατεύουν το δικαίωμα στη ιδιοκτησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος 4223/2013 προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των ακινήτων που ανήκουν στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Αντίθετα, με τον ίδιο νόμο δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης