Άφησαν χωρίς νερό τους Γιατρούς του Κόσμου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012, 16:05
Άφησαν χωρίς νερό τους Γιατρούς του Κόσμου
Σε διακοπή υδροδότησης του κτηρίου των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η ΕΥΔΑΠ τη Δευτέρα, αφήνοντας χωρίς νερό το Ανοιχτό Πολυϊατρείο και ο Ξενώνας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο.

Η προσωρινή διακοπή είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς νερό τόσο ο ξενώνας στον οποίο φιλοξενούνται συνολικά 70 άτομα, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, όσο και το Ανοιχτό Πολυϊατρείο, το οποίο φροντίζει καθημερινά περισσότερους από 150 ασθενείς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν πως η διακοπή από την ΕΥΔΑΠ ήταν ξαφνική, λόγω καθυστέρησης πληρωμής 15 ημερών του λογαριασμού.

Ο πρόεδρος των ΓτΚ, Νικήτας Κανάκης, ωστόσο τόνισε στον Αδέσμευτο Τύπο πως οφειλόταν στη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι ΓτΚ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.

«Είναι ντροπή να έχω εξασφαλίσει νερό για τα παιδιά στην Ουγκάντα και να στερούμαστε του βασικότερου αγαθού στο κέντρο της Αθήνας», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους οι ΓτΚ τονίζουν πως η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αρνήθηκε την υπαγωγή των ΓτΚ σε ειδικό κοινωνικό τιμολόγιο που προβλέπεται για Οργανώσεις Αρωγής με το τυπικό πρόσχημα πως οι Γιατροί του Κόσμου δεν αποτελούν με βάση το νόμο φιλανθρωπική οργάνωση.

«Οι ΓτΚ εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για αυτή την πρωτοφανή και ανάλγητη πράξη που στερεί – έστω και προσωρινά - την Αθήνα από ένα Κοινωνικό Ιατρείο που προσφέρει στους πιο ευπαθείς και αδύναμους πληθυσμούς δωρεάν Ιατρική και Φαρμακευτική περίθαλψη από εθελοντές Γιατρούς, αλλά και που καταδικάζει απροστάτευτα παιδιά και μητέρες να παραμείνουν στο κέντρο της Αθήνας χωρίς ένα βασικό κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ γνωστοποίησε πως η επανασύνδεση του νερού θα γινόταν άμεσα, ενδεχομένως και χθες το βράδυ, καθώς επήλθε συμφωνία με την οργάνωση για την τακτοποίηση της οφειλής.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012, 16:05